Hector (2015)

  En hærget ældre mand turnerer Storbritannien som hjemløs og har en drøm om at blive genforenet med sin familie efter 15 år.


  GADEPLANSTILVÆRELSE

  Skotsk socialrealisme lige efter bogen: "Hector" tager pulsen på hjemløse Hectors hverdag og sætter den i en håndgribelig men også ualmindelig tør og pulsløs familiekontekst.

  De hjemløses egen film
  Hjemløse har også et liv og skal derfor have deres helt egen film. Det kunne lidt kynisk være den tanke, man fornemmer, instruktør og manuskriptforfatter Jake Gavin har siddet med en kreativ aften over et par glas vin.

  Gadeplanstilværelse
  For hans film, der lyder samme navn som den hårdt prøvede hovedperson, emmer af fortællelyst udi gadeplanstilværelsen - men på en temmelig ensidig medlidende måde og i en tilsyneladende uophørlig fugtigklam aura af håbløshed.

  Slutning på vid gab
  Men så alligevel ikke. Der åbner sig døre for Hector, han får taget sig sammen, åbner også sin egen dør på klem til sjælelivet - og slutningen står på vid gab til mulighedernes verden, for foden af Skotland.

  Skæv eksistens
  Peter Mullan er på mange måder det helt rigtige valg til at udfylde titelrollen. Det er trods alt nærmest hans speciale at portrættere skæve britiske eksistenser i kreative instruktørers festivalfilm, måske mest mindeværdigt i My Name Is Joe (1998).

  Langtrukken
  Desværre har Mullan ikke nok at arbejde med i rollen som Hector. Gavins manuskript er helt igennem ensidigt, og det kommer egentlig tydeligst til udtryk i, at man trods de blot 87 minutters spilletid finder filmen alt for lang.

  Irriterende tomgang
  Tomgangen bliver irriterende, og de pludselige stemningsskift mellem udtværet misère i udendørs kuldegys og familiegensyn med muligheder er hverken inspireret eller helt troværdigt skrevet.

  På det jævne
  Den samlede oplevelse er således temmelig meget på det jævne. Godt forsøgt at give de hjemløse deres egen film, men problematisk at formidle temaet så vagt og uinspireret, at det ellers potentielle nærvær går fløjten allerede tidligt i handlingen.

  Skotsk skønsang
  Filmen starter med skotsk skønsang i en mærkeligt kvælende intro. Det meste af handlingen står musikløst hen, men ind imellem opstår mærkeligt malplacerede blokke af orkestral skønklang.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, Storbritannien, Drama, 87 min.

  Dansk titel: Hector
  Instr: Jake Gavin Prod: Stephen Malit Manus: Jake Gavin Foto: David Raedeker Klip: Guy Bensley Mus: Emily Barker