Selvmordsskolen (1964)

  En mand ønsker indædt at begå selvmord og henvender sig på en selvmordsklinik. Men beslutningen bliver forhindret af talrige omstændigheder.


  ABSURD ALTERNATIVITETS-SAMMENKOG

  Jørgen Ryg er i sit afdæmpede es i denne ujævne og sært eksperimenterende lystspils-variant. Ryg spiller manden, der ønsker at begå selvmord. Men det er ikke let at klare alene, derfor går han til en selvmordsklinik for at få hjælp.

  Kavalkade af mærkeligheder
  Her kan doktoren komme med gode råd og låne manden en revolver. Men da manden kommer hjem, får han ikke lettere ved at tage det afgørende skridt. Skæbnen vil nemlig, at han siden hen kommer i godt humør og kommer ud for en hel kavalkade af mærkelige oplevelser.

  Lovende start
  "Selvmordsskolen" starter lovende med en fintfølt tragikomisk karakteristik af "selvmordsfolket", og filmens lovende takter varer ved en halv times tid.

  Ud på et sidespor
  Herefter kører historien desværre ud på et sidespor, og langsomt, men sikkert drukner grundidéen i overstadige og ofte umotiverede indslag, hvor Axel Strøbye dukker op i mere og mere obskure roller.

  Multi-præstation
  Jørgen Ryg er som nævnt dejligt afdæmpet. Axel Strøbyes multi-præstation er sjov og underholdende, men lidt anmassende. I en helt absurd film-i-filmen-scene kan Preben Kaas, Morten Grundwald og Kirsten Walther opleves som de hidsige børn, der æder deres mor, fordi de ikke vil have vandgrød til middag.

  Vovet og eksperimenterende
  Denne scene er et udmærket billede på filmens generelt meget vovede og eksperimenterende tone, der næppe kan have frydet alle, da den fik premiere - og som sikkert heller ikke gør det i dag.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024