Ögat (1998)

  En nyforelsket kvinde tror, at hendes jaloux mand har begået selvmord, men i virkeligheden vil han bare være sikker på, at hun kun elsker ham.


  HØJSPÆNDT SVENSK THRILLER

  Stærke svenske skuespillerkræfter stiller op i denne robust højspændte thriller. Det er nemt at blive optaget af Richard Hoberts stemningsfulde historie, der er professionelt og sofistikeret iscenesat. Men som det er kendetegnende for mange film i samme genre, kører "Ögat" efterhånden op i et usandsynlighedens overgear, hvor det er svært at acceptere historiens voldsomheder.

  Stor tragedie
  Lena Endre spiller den lykkeligt forelskede Ingrid, der må igennem en stor tragedie, da hendes udkårne Fredrik begår selvmord. Det siges, at han ikke kunne bære sin evige jalousi.

  Udspekuleret overvågning
  Men Fredrik har i virkeligheden slet ikke begået selvmord, han har bare allieret sig med masser af kameraer, så han kan overvåge sin "enke" konstant. På den måde kan han nu holde øje med, om hendes sorg er oprigtig, og om hun bare springer på en anden mand med det samme. Fredrik kører Ingrid helt ud i det yderste af en depression med sit ækle spil, og efterhånden som hans "lille leg" afsløres, når ækelheden blot nye højder.


  Binding til amerikanske forlæg
  Det er ærgerligt, at instruktør og manusforfatter Richard Hobert ikke formår at holde sin film på et mere jordnært plan, uden den tydeligvis stærke binding til amerikanske forlæg. "Ögat" har dog sine nordiske særpræg, som gør den langt mere interessant end visse amerikanske modstykker, og som et gigantisk plus kan man her nyde skønt svensk skuespil.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1998, Sverige, Thriller, Drama, 109 min.

  Dansk titel: Øjet
  Instr: Richard Hobert Prod: Göran Lindström, Bengt Linné Manus: Richard Hobert Foto: Lars Crépin Klip: Leif Kristiansson Mus: Björn Hallman