Svans (2016)

  En ung bøsse er så bange for at springe ud blandt gutterne, at han ikke længere kan styre sin egen indre homofobi.


  DIKTERET STEMNING

  Ekstraordinært højdramatisk billede på homofobi anno 2016: Axel er i et forhold med Alexander, men har det mere end almindeligt svært med at springe ud af skabet. Han er bange for, at alle gutterne skal opdage, at han er svans, at han efterhånden ikke selv kender grænserne, og snart befinder han sig i centrum for en voldsom hatecrime.

  Stor fortællelyst
  Martin Reinhards filmværkstedsfilm bærer præg af stor fortællelyst, men også en ligeså stor ubehjælpsomhed i forhold til det homoerotiske hovedtema. At det kan være svært at stå frem som (ung) bøsse selv i dagens Danmark er ingen hemmelighed, men at give den meget gas på nærved alle tænkelige thriller-parametre klæder på ingen måde den lille film.

  En meget høj pris
  Tilværelsen kører af sporet for den unge Axel. Han betaler en meget høj pris i det spinkle håb at kunne begå sig som "normal" machomand i skolen - og ikke mindst i omklædningsrummet. Men da først vennerne har opdaget hans sande tilbøjeligheder, er der tilsyneladende ingen vej tilbage fra det helvede, han selv har sat sig i.

  Klichéer i kø
  Klichéerne står i kø - lige indtil den store lettelse i filmens slutning. Måske er det hele alligevel ikke helt så forfærdeligt?

  Stemningsdikterende
  Musikken dikterer stemningen til det ukendelige gennem samtlige 18 minutter, igen primært på højspændte og nærmest gyserdramatiske præmisser. Endnu et kejtet valg, der ikke hjælper "Svans" sikrere i mål. En ujævn film, der kunne have stået meget stærkere med færre og enklere virkemidler og i et mere oprigtigt, jordbundet portræt af homoseksuel ungdomsidentitet. Mest virkningsfuldt står de få korte scener, hvor Axel og Alexander er sammen. Her fornemmer man et strejf af, hvad filmen kunne have udviklet sig til i en stærkere balance.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, Danmark/KortDok, Drama, Romantik, Teenagere, Homoseksuelt tema, 18 min.

  Dansk titel: Svans
  Instr: Martin Reinhard Prod: Rikke Tambo Andersen, Henrik Voigt, Martin Reinhard Manus: Troels Linde Andersen Foto: Claus Rosenløv Klip: Andri Steinn Gudjonsson Mus: Jens Seidler
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation