Min farmors hus (1984)

  En lille dreng har mistet sin mor og bor nu hos sin farmor og husholdersken.


  AFDÆMPET FAMILIEDRAMA

  Det er de store følelser, der ligger til grund for Frode Pedersens film: Soyas roman fra 1943 rummer ømhed og varme men så sandelig også det modsatte, og det er filmen en glimrende formidler af.

  I pleje hos farmor
  Den lille Søren havner i pleje hos sin farmor, da hans mor er død. Den mere nære kontakt står husholdersken, Johanne, for, men farmors "søndagstiøre" er heller ikke at foragte.

  Indblanding i privatlivet
  Sørens far kan ikke tåle sin mors dramatiske indblanding i privatlivet - og med god grund. Det er ikke stilfærdige metoder, farmor bruger, når hun vil have sin vilje trumfet igennem - og det vil hun altid.

  Farmor ved bedst
  Det er derfor ikke velkomment, at Sørens far forelsker sig i overboen, Frøken Hvide, for farmors plan er, at Søren skal arve hele hendes formue. Og dén plan står hun ved - fuldt og helt.

  Vedkommende & intenst
  Det er et vedkommende og intenst kammerspil holdt i enkel æstetisk fotografering. Skuespillet er filmens bærende element, og her dominerer Bodil Udsen med en markant præstation.

  Uimodståelig charmetrold
  Unge Mikkel Egelund er en uimodståelig charmetrold. Kirsten Olesen udstråler al den moderlige kærlighed og varme, som Søren har brug for. I mindre biroller står Olaf Ussing, Birgitte Federspiel og Vera Gebuhr ikke særlig stærkt, og Ole Ernsts fremtræden som hidsig præst begrænser sig til et par minutter.  Anmeldt i 2002 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1984, Danmark, Drama, Familie, Børn på film, 81 min.

  Dansk titel: Min farmors hus
  Instr: Frode Pedersen Prod: Tivi Magnusson Manus: Søren Kragh-Jacobsen, Frode Pedersen Baseret på: roman af Soya fra 1943 Foto: Dan Laustsen Klip: Janus Billeskov Jansen Mus: Bent Fabricius-Bjerre
  Priser
  • RB - Bedste skuespillerinde (Udsen)