Giftes - nej tak! (1936)

  Fast besluttet på at hun aldrig skal giftes, udgiver en ung kvinde en bog mod ægteskabet. Men der sker ting og sager..


  VELOPLAGT DANSK LYTSPIL

  Et særdeles livgivende lystspil, der virkelig spreder glæde. Der spilles og instrueres med stor energi og entusiasme, og så er filmen en perle fra tiden med sine mange knivskarpe on location-optagelser.

  Feministisk bogudgivelse
  Berthe Qvistgaard spiller den unge forfatter, Ulla Hempel, der under psuedonymet Ulla Ironica har udgivet en bog, der gør op med ægteskabets dyder. Det vækker selvfølgelig stor harme blandt de borgerlige mænd, mens det vækker inspiration hos kvinderne.

  Fætter på frierfødder
  Gang på gang afviser Ulla sin ivrigt forelskede fætter, Preben - trods store blomsterbuketter og rørende kærlighedsmonologer. Den stakkels Preben tror, han kan vinde sin kusines hjerte ved at blive slankere, så han indleder et ambitiøst slankeprogram.

  Ud i det danske land
  Lige lidt hjælper det dog, for da Ulla kommer ud i det danske land - på flugt med sin veninde, Lis, der i vrede har forladt sin dominerende mand, kan hun ikke stå for den flotte ranke, Jørgen Olafson, og så bliver det pludselig svært at forsvare sin bogs dyder.

  Uforglemmelig charme
  Der er episoder af uforglemmelig charme og morskab - de fleste af disse står en afbalanceret underspillende Ib Schønberg for, men endnu bedre er Johannes Meyer, der er helt ubetalelig som godsejeren, Sigurd Kragh, der har en forkærlighed for frimærker - og at vippe! Berthe Qvistgaard har sit livs rolle og udgør sammen med Lis Smed et handlekraftigt kvindeteam. Et af de lystspil, der virkelig bør ses.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024