The First Deadly Sin (1980)

  En pensionsduelig politimand tager en sidste sag, hvor han jager en øksemorder, mens konen ligger halvvejs i koma på sygehuset.


  FINT AFBALANCERET KRIMI

  Frank Sinatra fik hér et overbevisende comeback efter ti års pause fra filmen. Hans figur i "The First Deadly Sin" hører til blandt hans mere alvorlige roller, og det klæder den aldrende flødetenor at spille en rolle med substans.

  En sag mere
  Sinatra spiller den aldrende betjent, Edward Delaney, der står for at skulle pensioneres. Men han kan lige nå at tage en sag mere, måske også for at dulme nerverne, mens hans kone ligger afkræftet og halvvejs i koma på hospitalet.

  Med sine helt egne fredsommelige men effektive metoder sporer Delaney sig ind på morderen, som vi også følger sideløbende.

  Stemningsfuld & rolig
  Filmen er ganske stemningsfuld takket være en yderst afbalanceret fortællestil, der er rolig, behagelig og medrivende. Det meste standard-tjubang-action fra lignende krimier er fjernet til fordel for tanker og psykologien bag.

  Fat i den lange ende
  Brian G. Hutton instruerer flot og har fat i den lange ende i sin karakteristik af opklaringsarbejdet, når han vover at lægge vægten på psykologien frem for rendyrket spænding. Filmen er baseret på en roman af Lawrence Sanders.

  En utaknemmelig rolle
  Faye Dunaway er tæt på at være blevet tildelt filmhistoriens mest utaknemmelige "hovedrolle" - som sengeliggende og syg med knap nok en enkelt replik. Men hun udgør en god forklarende foranstaltning i forhold til Sinatras rollefigur.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1980, USA, Krimi, Thriller, Seriemordere, 112 min.

  Dansk titel: Øksemorder jages
  Instr: Brian G. Hutton Prod: George Pappas, Mark Shanker Manus: Mann Rubin Baseret på: roman af Lawrence Sanders Foto: Jack Priestley Klip: Eric Albertson Mus: Gordon Jenkins