Pauline & Paulette (2001)

  En ældre retarderet kvinde kastes rundt mellem flere af sine søstre, da den søster, der altid har plejet hende, dør.


  BARSK OG HUMORISTISK

  Et kærkomment pusterum fra mainstream-Hollywood er denne rørende, morsomme og betagende hollandsksprogede film. "Pauline & Paulette" er en ganske kort, men meget stærk skildring af den ældre retarderede kvinde, Pauline, der ikke har meget begreb om verdenssituationen.

  En svær situation
  Hun havner i en svær situation, da hendes søster, der har plejet hende gennem flere år, dør. Sværest bliver det dog for Paulines øvrige søstre, der ikke lige frem står i kø for at overtage plejen af søsteren og det medfølgende besvær.

  Tålmodighed er en dyd
  Pauline lægger ikke skjul på, at hun helst vil bo hos søsteren, Paulette, der har sin egen lille forretning. Paulette har så absolut ikke tålmodigheden til at passe den barnlige søster, og hun sørger da også hurtigt for at parkere Pauline hos den anden søster. Hér befinder Pauline sig imidlertid slet ikke godt, og hun stikker af for igen at bo hos Paulette.

  Humoristisk & melankolsk
  Filmen beskriver i en meget humoristisk, men samtidig melankolsk tone det absurde i, at ingen vil kendes ved Pauline. Hun lever i sin helt egen verden, fuldstændig som et lille barn, og de moderne kvinder er slet ikke interesserede i at lægge deres tilværelser om.

  Hårfin balance
  Grænsen mellem alvoren og komikken er hårfin. Der ligger en betagende stemning over filmens fortællestil, som gør historien særdeles vedkommende.

  Følt skuespil
  Kombineret med kvindernes følte skuespil - (det er fx umuligt at vurdere, at Dora van der Groen rent faktisk er normal i virkeligheden), bliver "Pauline & Paulette" en sjælden intens filmoplevelse.  Anmeldt i 2003 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2001, Belgien, Frankrig, Holland, Drama, Komedie, 75 min.

  Dansk titel: Pauline og Paulette
  Instr: Lieven Debrauwer Prod: Dominique Janne Manus: Jaak Boon, Lieven Debrauwer Foto: Michel van Laer Klip: Philippe Ravoet Mus: Frédéric Devreese
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention