All or Nothing (2002)

  En lille britisk familie er tæt ved at gå i opløsning midt i hverdagens ulidelige tristesse, men pludselig sygdom kan måske ændre på det.


  I FAREZONEN

  Mike Leighs bedste film til dato bringer os dybt ind under huden på en ramponeret britisk familie i et trøstesløst boligkompleks: Faren er taxichauffør på deltid, og han kan ikke tage sig sammen til at stå op om morgenen.


  To fede børn
  Moren er kassedame i et nærliggende supermarked. Hun har for længst opgivet sin mand - deres forhold fungerer overhovedet ikke. Deres overvægtige datter Rachel arbejder flittigt som rengøringsassistent på et plejehjem, mens den endnu federe søn Rory flader ud foran fjernsynet dagen lang.

  I farezonen
  Hvad der måtte være tilbage af familiesubstans synes at være i farezonen. Rory er dybt umulig og behandler sin mor som det skidt, han træder på. Faren kigger bare forhutlet ned i sin tallerken. Rachel lægger sig op og læser i en bog. Moderen lukker sig inde i sig selv. Da Rory en dag pludselig får et hjerteanfald, vendes der op og ned på hverdagen, og der bliver en lille åbning, der måske kan udnyttes mod bedre tider for den hårdt prøvede familie.

  En følelsernes film
  Seje actiondrenge og hårdkogte militærtøser kan godt stå af hér. "All or Nothing" er en følelsernes film, og Mike Leigh har ikke tidligere præsteret følelsesskildringer med så stor effekt. I en dybt raffineret tragikomisk stemning skaber Leigh en film af lige dele sorrig og glæde, selvom glæden lader vente længe på sig.

  I fin balance
  Historien er i fin balance, og personinstruktionen er fantastisk. Alle skuespillere har tydeligvis forstået deres roller fuldstændigt og leverer uhyggeligt stærke præstationer på hver deres måde.

  Smuk forløsning
  Mike Leighs historie kunne være taget ud af mange (britiske) familiers triste hverdag. Trøstesløsheden hersker i lange sekvenser, derfor er forløsningen så meget desto smukkere, da den endelig kommer ud af det blå.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2002, Storbritannien, Psykologisk drama, Teenagere, 123 min.

  Dansk titel: All or Nothing
  Instr: Mike Leigh Prod: Simon Channing-Williams Manus: Mike Leigh Foto: Dick Pope Klip: Lesley Walker Mus: Andrew Dickson
  Priser
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering