D'Ardennen (2015)

  Da den rå Kenny med den slemme banditfrisure kommer ud af spjældet med en generelt negativ attitude, trækker han hurtigt brormand med ned i dyndet.


  NEGATIV ATTITUDE

  + PLUS: (meget) få intense glimt
  -MINUS: forudsigelig | fortærsket | støjende

   

  Årets helt store publikums- og prisbasker hjemme i Belgien - og internationalt anerkendt for sin rå historie om to brødre på kanten af loven og livet. Men "The Ardennes" kan ikke på nogen måde beskyldes for at være en original film, og derfor undrer bølgen af anerkendelse betragteligt.

  Bund-forudsigeligt
  Faktisk udvikler historien sig forudsigeligt, at man er lige ved at tabe underkæben af forbløffelse. Dette her har vi virkelig set portrætteret på film uendeligt mange gange før - og også uendeligt mange gange bedre, endda i Hollywood-regi.

  Negativ attitiude
  Da den rå Kenny med den slemme banditfrisure kommer ud af spjældet er det med en generelt negativ attitude, og der skal da heller ikke gå lang tid, før han igen er på vej ud i noget værre snavs. Men samtidig er der stor risiko for, at brormand Dave trækkes med ned i dyndet. Måske har han selv bedt om det, for der er liiige noget, han ikke rigtig kan få sagt i tide.

  Fortærskede faresignaler
  Robin Pronts spillefilmsdebut emmer af fortærskede kriminelle faresignaler: Stereotyper over hele linjen, en svulstig visuel stil (komplet med slowmotion-sekvenser, når det rigtigt spidser til) - og ikke mindst brummende lyddesign og oceaner af filmmusik (herunder pumpende techno, der delvist skal forestille at opstå ud af handlingen).

  Meget forudsigeligt
  Der er stort set ikke dén scene i filmen, der ikke kan forudsiges længe i forvejen, og således fremstår den ofte grafiske vold langt mere formålsløs end skræmmende. Der er nemlig slet ingen intensitet og sitren i spændingsopbygningen: De omtalte stereotyper og narrative valg siger det hele.

  Ingen gnist
  Man skal i hvert fald være ualmindeligt ny i mødet med genren for at finde de mange "farligt ekstreme" begivenheder og det fortærskede Brothers in Crime-emne interessant. Indlevelsen fra skuespillerne er so so - igen er der ingen gnist i formidlingen.

  Inspiration fra Refn
  Man fornemmer inspiration fra bl.a. Nicolas Winding Refn og bliver flere gange kaldt tilbage i tiden til Pusher-filmene. Vil man endelig ind i dén langt mere vellykkede stemning, kan man med fordel se særligt Pusher (1996) og Pusher 3 - I'm the Angel of Death (2005).  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2015, Belgien, Action, Drama, 96 min.

  Dansk titel: The Ardennes
  Instr: Robin Pront Prod: Bart Van Langendonck Manus: Jeroen Perceval, Robin Pront Foto: Robrecht Heyvaert Klip: Alain Dessauvage Mus: Hendrik Heyvaert
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation