Elephant (2003)

  På et fredeligt amerikansk gymnasium lurer en katastrofe. To teenagedrenge planlægger et attentat med skydevåben mod deres skole.


  UHYGGELIGT STÆRKT

  Instruktør og manuskriptforfatter, Gus Van Sant, leverer hér en af sine hidtil stærkeste film.
   

  Skiller sig ud

  Der er tale om et psykologisk drama, der skiller sig ud fra mængden ved at være stort set begivenhedsløs og stillestående i godt og vel en time, før det går løs - og vel at mærke samtidig være hæsblæsende nærgående og interessant.

  Realisme & nerve
  Mange rastløse og overgearede biografgængere må hér se sig slået af Kong Stilstand: Ro, realisme, ægthed og nerve for de tålmodige. At stilstand kan være et positivt ladet filmord opdager man først for alvor, når man sidder med den knugende stærke fornemmelse i brystet efter sidste scene i "Elephant".

  Massemordets psykologi
  Gus Van Sant er lykkedes fuldt ud med at beskrive massemordets psykologi med udgangspunkt i et af de mest rædselsvækkende skyderier på et gymnasium i USA.

  En tur i nakken
  Vi følger først en lille gruppe studerendes færd på skolen. Ordet følge får i Gus Van Sants iscenesættelse en ny betydning. En tur i nakken på en ung mand fra boldbanen til skolegangene kan således snildt tage fem minutter uden klip, musik og smarte kamerabevægelser.

  Som i virkeligheden
  Det er jo sådan, det er i virkeligheden! Vi klipper heller ikke i vores trivielle hverdag for at gøre den mere spændende og attraktiv. Det er først, når dagene bliver til minder, at vi redigerer og skærer noget af det kedelige fra.

  Fuldstændig plet
  Instruktøren rammer i hele beskrivelsen af stilheden før stormen - ligesom i nervekrigen under skyderiet - fuldstændig plet: Sjældent er man kommet virkeligheden så troværdigt nær.

  Fantastiske unge spillere
  De mange unge spillere udfører et fantastisk stykke arbejde. Trods manglende uddannelse indenfor skuespillet er der en fabelagtig nerve over mange præstationer.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2003, USA, Psykologisk drama, Krimi, Thriller, Teenagere, Biografi, 88 min.

  Dansk titel: Elephant
  Instr: Gus Van Sant Prod: Dany Wolf Manus: Gus Van Sant Foto: Harris Savides Klip: Gus Van Sant Mus: Ludwig van Beethoven
  Priser
  • BD-N - Bedste amerikanske film
  • CAN - Palme d'Or
  • CAN - Bedste instruktør
  • CAN - Cinema Prize of the French National Education System