Utvandrarna (1971)

    Fattige svenske bønder drages af det store potentiale mod vest og tager på en farlig rejse med sejlskib til Nordamerika.


    DEN STORE SATSNING

    Sammenhængende film:
    Utvandrarna (1971)
    Nybyggarna (1972)

    Jan Troells vellykkede kæmpefilmatisering af svenskernes romanperle nummer ét, Vilhelm Mobergs flere tusinde sider lange udvandrersaga, kræver trods sine sammenlagt seks timers spilletid ikke meget tålmodighed. Begivenhederne ganske enkelt flyver af sted i en velafbalanceret storfilm, der er både højdramatisk og såre simpel.

    Løfte om frugtbar jord
    I 1850 forlader Max Von Sydows Karl-Oskar Nilsson og hans familie som den første smålandske bonde Sverige og drager mod Nordamerika: Lokket af løftet om frugtbar jord og bedre levevilkår.

    Smålandsk fattigdom
    Vi følger til at begynde med Karl-Oskar og familien i den smålandske fattigdom, hvor beslutningen om udvandring bliver taget. Snart er vi med om bord på et jammerligt sejlskib, hvor udvandrerne er stuvet sammen med talrige andre udvandrere på vej mod mulighedernes land.

     

    En rejse på et halvt år

    Rejsen tager et halvt år og tager nær livet af Karl-Oskars kone, Liv Ullmanns Kristina. Da familien endelig når frem til USA, venter der dem endnu en lang rejse tværs gennem staterne, før de kan udpege deres kommende bosted.

    Dramatiske vendepunkter
    Det er ofte de ganske små almindeligheder i Nilsson-familiens hverdag, der skildres i Mobergs historie. Men også mange dramatiske vendepunkter. Jan Troell har fanget de fleste store øjeblikke fra romanen og vakt dem til live i en gennemført sympatisk filmatisering, der er svensk films største bedrift gennem tiderne og velsagtens set af langt de fleste svenskere.



    Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1971, Sverige, Drama, Historie, Børn på film, 182 min.

    Dansk titel: Udvandrerne
    Instr: Jan Troell Prod: Bengt Forslund Manus: Bengt Forslund, Jan Troell Baseret på: roman af Vilhelm Moberg Foto: Jan Troell Klip: Jan Troell Mus: Erik Nordgren
    Priser
    • AAN - Bedste film
    • AAN - Bedste skuespillerinde (Ullmann)
    • AAN - Bedste instruktør
    • AAN - Bedste manuskript
    • AAN - Bedste udenlandske film
    • GG - Bedste udenlandske film
    • GG - Bedste skuespillerinde (Ullmann)
    • GULDB - Bedste skuespiller (Axberg)
    • GULDB - Bedste film