Fahrenheit 9/11 (2004)

  Den amerikanske præsident George W. Bush brugte, ifølge en dokumentarfilmmager, ikke rene metoder efter katastrofen den 11. september.


  HÆSBLÆSENDE ANTI-BUSH-DOKUMENTAR

  Den inkarnerede Bush-hader, Michael Moore, skabte lidt af en sensation, da hans film "Fahrenheit 9/11" vandt De gyldne Palmer ved filmfestivalen i Cannes i 2004.

  Effektivt partisk
  Vel er filmen suverænt medrivende i sin fortællestil, der er rent dokumentarisk men effektivt partisk - ned med Bush!

  Total fornedrelse
  Ligegyldig hvor meget man måtte have imod George W. Bush, så er det svært at få øje på, hvor fornuften ligger i at lave en dokumentar, der udelukkende stiler mod den totale fornedrelse af en (magtfuld) person.

  Ingen latterliggørelse
  Imidlertid er det ikke sådan, at Michael Moore latterliggør Bush, men målet er tydeligvis at skade præsidenten så meget som muligt ved at grave så mange slibrige og skrækkelige historier frem som muligt.

  Fat i den lange ende
  Metoden er effektiv og meget overbevisende. Og der er næppe nogen tvivl om, at Michael Moore har fat i den lange ende.

  I grænselandet mellem dokumentar & spillefilm
  "Fahrenheit 9/11" er med sine godt to timers spilletid en ret solid og krævende dokumentar, men hele herligheden har på forhånd nærmest nået spillefilmsstatus. Moore befinder sig også bevidst i grænselandet mellem dokumentar og spillefilm, når han arbejder.

  Stærkt underholdende
  Dokumentaren er stærkt underholdende og ganske lærerig - man får et fremragende indblik i republikansk amerikansk tankegang, og Moore er virkelig lykkedes med at sætte Bush i et tilfredsstillende dårligt lys. Bare en skam, at det ikke hjalp ved præsidentvalget.



  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2004, USA, Dokumentar, Krig, 122 min.

  Dansk titel: Fahrenheit 9/11
  Instr: Michael Moore Prod: Jim Czarnecki, Kathleen Glynn, Michael Moore Manus: Michael Moore Foto: Mike Desjarlais Klip: Kurt Engfrehr Mus: Jeff Gibbs, Bob Golden
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • CAN - Palme d'Or
  • BD-N - Bedste amerikanske film
  • CAN - Fipresci Prize
  • RB-N - Bedste amerikanske film