Papillon (1973)

  På et umenneskeligt fængsel gennemlever fangerne ubeskrivelige mareridt og drømmer kun om at slippe væk.


  EFFEKTIVT FÆNGSELSDRAMA

  To Papillon-film:

  Papillon (1973)

  Papillon (2017)

   

  Klassisk barsk fængselsdrama, som man ikke så let slipper. En nervepirrende og effektivt frastødende skildring af de umenneskelige vilkår, som Henri Charrière gennem en lang årrække oplevede på et uskønt fængsel i 1920’erne.

  Flugtsikkert fængsel
  Steve McQueen agerer Charrière med tilnavnet ’Papillon’. Da han første gang ankommer til det flugtsikre fængsel, der er placeret på en ø langt ude i havet, er han fast besluttet på, at han så hurtigt som muligt vil slippe væk derfra.
   

  Rædselsvækkende isolation

  Da første flugtforsøg mislykkes, havner han to år i den mest rædselsvækkende isolation, hvor han er så tæt på at dø, som det næsten overhovedet er muligt. Men ’Papillon’ giver ikke så let op, stærkt bakket op af den medindsatte Luis Dega (Dustin Hoffman), der har pengene, hvis nogle skal stikkes.

  Umenneskelige fængselsforhold
  Filmen er et af de mere solide bud på en skildring af umenneskelige fængselsforhold. Steve McQueen spiller forbilledligt i en uhyggeligt krævende rolle, med strålende modspil fra en Dustin Hoffman i topform.

  Meget smukke optagelser
  Optagelserne er meget smukke, i en perfekt kombination mellem on location og overbevisende scenografi i fængslet. Man må ofte knuge hænderne og tørre sveden af panden - dette er en effektivt dramatisk og meget virkelighedstro fængselsfilm med spænding fra start til slut - og med ikonisk og ikke for voldsomt anvendt musik af Jerry Goldsmith.  Anmeldt i 2005 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1973, USA, Frankrig, Biografi, Krimi, Drama, Fængselsfilm, 150 min.

  Dansk titel: Papillon
  Instr: Franklin J. Schaffner Prod: Robert Dorfmann, Franklin J. Schaffner Manus: Dalton Trumbo, Lorenzo Semple Jr. Baseret på: roman af Hanri Charrière Foto: Fred J. Koenekamp Klip: Robert Swink Mus: Jerry Goldsmith
  Priser
  • AAN - Bedste musik
  • GG-N - Bedste skuespiller (McQueen)