Mamma vet bäst (2016)

  En teenagedreng sidder i bilen med sin mor og har netop sagt farvel til sin kæreste. Nu begynder moderen at komme med et hav af bedrevidende kommentarer.


  FORMSTRINGENS

  Højspændt mor/søn-krise på fire hjul: hér får vi serveret en melodramatik mellem en teenagedreng og hans emsige mor, som de triller af sted - først med drengens nye drengekæreste, herefter mor og søn i heftig snak, der snart udvikler sig til et regulært skænderi.

  Mor ved bedst
  For det skal hurtigt vise sig, at mor ved bedst. Det tror hun i hvert fald selv. Først kommer hun med en upassende kritik af, at kæresten var meget tavs. Herefter ved hun også bedst, når det kommer til timingen i sønnens udspring over for far derhjemme. Knægten bliver nødt til at hæve stemmen for at sætte mor på plads.

  Bedrevidende kommentarer
  Hele kortfilmen foregår i bilen i blot et par indstillinger og uden klip. Først sidder sønnike med kæresten på bagsædet, hvorefter han rykker op ved siden af mor og er i forgrunden. Mor sidder sløret bag rattet og kommer med alle sine bedrevidende - og øretæveindbydende - kommentarer.

  Et kammerspil
  I bedste Simon Staho-stil er "Mamma vet bäst" således et kammerspil på den bagvedliggende nerves præmisser, hvor formen ikke får lov at sætte dagsordenen. Her er ud over den nævnte stringens i den visuelle stil for eksempel heller ingen underlægningsmusik.

  Formstringens
  Udspring for far og mor har været beskrevet i talrige kort- og langfilm med vekslende succes, og i "Mamma vet bäst" har instruktør og manuskriptforfatter Mikael Bundsen fat i den lange ende, i hvert fald når det kommer til formstringens i kortfilmformen.

  Sympati for sønnike
  Historien fungerer også pænt højspændt, hvor tilskueren hurtigt fatter sympati for den sagesløse dreng, der bare er glad for sin nye kæreste og bestemt ikke har brug for sin mors decideret latterlige kommentarer.

  Mamma sættes på plads
  Alexander Gustavsson er så bestemt mest i billedet, i det han sidder i kameralinsens hovedfokus, og han gør en god figur - særligt da han beslutter sig for at sætte mamma på plads. Mikael Bundsens film nomineredes på filmfestivalen i Berlin i kategorien Crystal Bear Generation 14plus.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2016, Sverige, Drama, 13 min.

  Dansk titel: Mother Knows Best
  Instr: Mikael Bundsen Prod: Mikael Bundsen, Erik Hemmendorff Manus: Mikael Bundsen Foto: Mikael Bundsen Klip: Mikael Bundsen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • BERLIN-N - Crystal Bear Generation 14plus-nominering