Dekalog, jeden (1990)

  En far og hans søn, begge optaget af deres computere, beregner at isen på den lokale sø kan holde, men kan man stole på en computer?


  BEVÆGENDE DEKALOG 1

  Sammenhængende i denne serie:

  Dekalog, jeden (1990)

  Dekalog, dwa (1990)

  Dekalog, trzy (1990)

  Dekalog, cztery (1990)

  Dekalog, piec (1990)

  Dekalog, szesc (1990)

  Dekalog, siedem (1990)

  Dekalog, osiem (1990)

  Dekalog, dziewiec (1990)

  Dekalog, dziesiec (1990)

   

  Krzysztof Kieslowskis "Dekalog"-serie blev produceret for polsk tv og står som et hovedværk i polsk filmkunst og i særdeleshed i Krzysztof Kieslowskis egen produktion. De ti film baserer sig løst på hver sit gammeltestamentlige bud, således har første film det første bud som underliggende tema: Du må ikke have andre guder.

  Ingen kristen mission
  Kieslowski har ikke en kristen mission med sine film, og Dekalog-serien skal ikke misforstås som moralprædikener eller rettroende propaganda. Tværtimod bruger Kieslowski de bibelske bud til at fremhæve styrker og svagheder i helt almindelige menneskers hverdag.
   

  Det ender galt

  At man ikke skal stole på en computers beregninger kommer til at stå uhyggeligt klart i denne første film, hvor far og søn beregner sig frem til, at isen på den lokale sø kan holde til sønnens vægt. Det ender gruelig galt.

  Nærhed og ømhed
  Skildret med en stærkt bevægende nærhed og ømhed, i rolige billeder og med fremragende skuespil, går den første Dekalog-film rent ind. Sjældent er følelser – glæde som sorg – så smukt og enkelt skildret på film, og man når på 50 kompakte minutter det meste af følelsesregistret rundt i et troværdigt og hjerteligt skildret univers. Både far (Henryk Baranowski) og søn (Wojciech Klata) spiller helt fantastisk.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, Polen, Psykologisk drama, Børn på film, Drama, 50 min.

  Dansk titel: Dekalog 1 (tv)
  Instr: Krzysztof Kieslowski Prod: Ryszard Chutkowski Manus: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz Foto: Wieslaw Preisner Klip: Ewa Smal Mus: Zbigniew Presiner