The Sicilian (1987)

  Den sicilianske Robin Hood, Salvatore Giuliano, stjæler fra de konservative rige og giver til de fattige bønder, der til gengæld hylder ham som deres frelser.


  MED BRED PENSEL

  Michael Cimino kom i dén grad i kritisk krydsild for sin film "The Sicilian", baseret på Mario Puzos roman fra 1984 af samme navn. Romanen er tæt relateret til Godfather-sagaen og følger Michael Corleones eksil på Sicilien i perioden 1943-1950.

  Den sicilianske Robin Hood
  Filmen beretter om det virkelige livs sicilianske Robin Hood, Salvatore Giuliano, der stjæler fra de rige og konservative og giver til de fattige bønder, der til gengæld hylder ham som deres frelser. Historien om Giulianos liv er blevet en moderne legende, der har kastet en lang række litterære, musikalske og dramatiske værker af sig, herunder altså Ciminos filmiske bredformats-fortolkning.

  Håbede på succes
  Det er oplagt at spekulere i Michael Ciminos bagtanker ved at filmatisere en Mario Puzo-roman. Når Francis Ford Coppola kunne opnå succes med sine film, kunne Cimino vel også?

  På Hollywood-is
  Cimino var stadig lagt på Hollywood-is efter den store fiasko med mammutfilmen, Heaven's Gate (1980), selvom han i mellemtiden havde instrueret den ikke helt uefne Year of the Dragon (1985).

  Amerikaniseret historie
  Meget af kritikken mod Cimino gik på, at han snarere end at skildre den sicilianske kultur forsøgte at amerikanisere historien, bl.a. ved at have far/søn-dramaet som et bærende tema i stedet for mor/søn-dramaet, der ellers er italiensk hjerteblod.

  Flotte landskabsbilleder
  Når man ser "The Sicilian" er det i hvert fald en meget amerikansk overbevisning, der bærer stil og stemning. Alex Thomsons flotte fotografering indfanger ganske vist en smule europæisk magi i flotte landskaber og smalle gyder, men ellers er hele filmen udtalt amerikansk funderet.

  Vulgær stil
  Men det er ikke den største slagside ved filmoplevelsen. Grundlæggende fortæller Michael Cimino sine film i en meget vulgær og svulstig stil, og "The Sicilian" er ingen undtagelse. Anvendelsen af kamerazooms er ikke køn og fremstår som en klar billiggørelse af det ellers brovtende og bombastiske set up.

  Med bred musikpensel
  Og som oftest er begivenhederne smurt med bred musikpensel, hvor David Mansfields symfoniske toner uophørligt sørger for den rette stemning, så små perler af drama nærmest bobler på overfladen. Der bare ikke herske tvivl om, hvilken retning Salvatore & co. er på vej i.

  Fine biroller
  Der er ikke særlig meget power i det bærende par, Christopher Lambert og John Turturro: Spillet er glat og unuanceret. Lidt bedre går det i birollerne, hvor særligt Joss Acklands Don Masino har en god pondus, ligesom Richard Bauers halte Hector Adonis har fine øjeblikke.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1987, USA, Krimi, Action, 140 min.

  Dansk titel: Sicilianeren
  Instr: Michael Cimino Prod: Joann Carelli, Michael Cimino, Bruce McNall Manus: Steve Shagan Baseret på: Mario Puzo Foto: Alex Thomson Klip: Françoise Bonnot Mus: David Mansfield