The 40-Year-Old Virgin (2005)

  En 40-årig jomfruelig mand bliver snart overbevist om, at han kan finde en kæreste, og en ny verden åbner sig for ham. Hvis han tør.


  KANTET CHARME

  Svært berusende romantisk komedie, der i de bedste scener kan noget ved pinlighedens tangenter, så der opstår øjeblikke af funklende magi. Samtidig er Steve Carell særdeles fremragende i hovedrollen som 40-årige Andy, der stadig er jomfru.

  Himmel og jord i bevægelse
  Da først de bøvede kolleger i tv-forretningen finder ud af dét, sættes himmel, jord og upassende vittigheder straks i svingninger. For godt nok passer Andy bare sig selv og sine lidt nørdet-barnlige fritidsinteresser – men ligefrem jomfru, dén havde de ikke set komme.

  En dør på klem
  Efterhånden begynder Andy at åbne en dør på klem. Måske har han alligevel en chance derude på kødmarkedet. Det skal i hvert fald snart vise sig, at flere kvinder viser interesse for ham. Men hvordan i alverden skal han få fortalt, at han er jomfru?

  Nuanceret underspillet
  Ud over Carells nuancerede og underspillede pragtpræstation er der flere af birollerne, der bidrager med både herlig komik og aparte skævhed. Bedst er Jane Lynch i rollen som Andys chef, Paula – særligt da hun byder sig til midt mellem tv-apparaterne.

  Kantet charme
  "The 40-Year-Old Virgin" er mest helstøbt underspillet og velserveret igennem den første gode times tid. Herefter forfaldes der lidt ærgerligt til det mere klassisk Hollywood-komiske, og skildringen af Andys store kærlighed til Trish (Catherine Keener) mangler lidt af helhedens kantede charme.

  Skævt og aparte
  Flere af filmens scener tager sig betagende tid til at runde de ofte skæve og aparte situationer, uden at filmmusikken eller kameraet nødvendigvis fløjter omkring. Hen imod slutningen tager dog også tonerne til.

  Fat i den lange ende
  Det er befriende at opleve en amerikansk komedie, der kan så meget mere end farce og stereotyper. "The 40-Year-Old Virgin" har i Judd Apatows iscenesættelse virkelig fat i den lange ende.  Anmeldt i 2016 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024