In This World (2002)

  En pakistansk dreng og hans fætter vælger at forsøge flugt til London. Deres rejse bliver lang og særdeles farefuld.


  FLUGT PÅ OVERFLADEN

  Michael Winterbottoms tværkulturelle og integrationsrelaterede drama "In This World" bringer tilskueren på en flot men trang rejse gennem Pakistan, Iran, Tyrkiet, Italien og Frankrig. Flot fordi den i smukke og velovervejede billeder indfanger en række fotogene stemninger fra et stort område, som vi normalt kun ser død og ødelæggelse fra i nyhederne.

  Klaustrofobisk tætpakket
  Trang ikke alene fordi det bliver en rejse i klaustrofobisk tætpakkede lastbiler, men også fordi filmen ikke fortæller nogen egentlig historie, den er blot en række ukunstneriske spring i begivenheder og stemninger.
   

  Flugtforsøg til London

  "In This World" er historien om to pakistaneres flugtforsøg til London. Jamal og hans fætter bor under usle forhold i en pakistansk flygtningelejr, men de er overbeviste om, at de kan snige sig vej over talrige grænser til lands, mod et mere civiliseret liv i vesten.
   

  Dramadokumentarisk snit

  I sit dramadokumentariske snit lægger filmen op til faktualitet og konkret nervepirring omkring flugtfasen. En britisk speaker sætter os kort ind i flygtningenes usle forhold i Pakistan, og vi fornemmer et stykke ind i filmen, at flugten meget vel kan blive både ubehagelig og dødbringende.

  Stort potentiale
  Potentialet i historien er stort, emnet både interessant og aktuelt, men filmen ender som en tamt overfladisk beskrivelse af en række transporter fra a til b, uden at afdække hverken følelser eller drama i forløbet og uden meningsdannende kausalitet.
   

  Bliver ikke vedkommende

  Det er svært at gennemskue instruktør Michael Winterbottoms hensigt med sin fortællestil. Den høje grad af visuel kvalitet giver filmen en vis gennemslagskraft, mens hele flugtplanlægningen og den lange illegale rejse aldrig bliver vedkommende.

  Underlig disposition
  Det er en underlig disposition på den ene side at indfange episke billeder og stemninger som kulisse for gennem handlingen at efterlade publikum lettere forvirrede, uoplyste og uforløste med en følelse af "nå ja, hvad så?" snarere end medfølelse eller inspiration. Filmen vandt guldbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.  Anmeldt i 2007 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2002, Storbritannien, Drama, Børn på film, 88 min.

  Dansk titel: In This World
  Instr: Michael Winterbottom Prod: Andrew Eaton, Anita Overland Manus: Tony Grisoni Foto: Marcel Zyskind Klip: Peter Christelis Mus: Dario Marianelli
  Priser
  • BERLIN - Golden Berlin Bear
  • BERLIN - Prize of the Ecumenical Jury
  • BERLIN - Peace Film Award