66 scener fra Amerika (1981)

  En billedkavalkade fra talrige amerikanske stater bringer os tættere på landets særegne kultur.


  BILLEDKRÆS

  Sammenhængende film:

  66 scener fra Amerika (1982)

  Nye scener fra Amerika (2002)

   

  Jørgen Leths første film om USA er en afmålt og simpel oplevelsesrejse gennem en kultur, der ellers lægger op til en ordentlig omgang effektpasta, hvis man skal forsøge at gengive eller indfange blot en brøkdel af den.

  Surhed og sødme
  Leth griber områderne, menneskene og genstandene an med et fint pudderdrys af illusionsløs ærlighed. I en lang og fragmentarisk billedkavalkade med stationært kamera præsenteres vi for lige dele surhed og sødme fra det mægtige land.
   

  Fine kompositioner

  Fascinationen af aftenhimler, menneskeansigter og silhuetter skinner igennem de mange scener – 66 i alt – hvilket der kommer en række fine og interessant komponerede billeder ud af.

  Opstillet
  Det er en i særdeleshed opstillet dokumentarfilm, som både er tæt på det, den portrætterer i kraft af den intime stemning og fastholdelsen af øjeblikket, men også milevidt fra virkeligheden i kraft af de tydeliggjorte narrative valg, hvor Leth leger med kunst og fortælling.
   

  Stilren, men ikke lækker

  Filmen er stilren, men ikke særlig lækker. Dertil er den alligevel for sminket af Leths auteurisme. I virkeligheden havde det klædt portrættet af Guds eget land bedst uden sminke; med færre kompositioner og tørt instruerede rekonstruktioner.

  Kræs for øjet
  Rolig, behagelig og en kræs for øjet og med fint valgt musik af Satie, men filmens eget begær synes mere drevet af narrativ ekshibitionisme end af historien om den amerikanske kulturlosseplads. Glimt af gavtyven Kim Larsen og en burgerspisende Andy Warhol.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1981, Danmark/KortDok, Dokumentar, 42 min.

  Dansk titel: 66 scener fra Amerika
  Instr: Jørgen Leth Manus: Ole John Foto: Dan Holmberg Klip: Kristian Levring Mus: Erik Satie
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation