Ung mand falder (2007)

    En gymnasiedreng oplever frit mentalt fald under eksamenslæsningen og må kæmpe hårdt for at bevare fornuften.


    UNG SJÆL I BRAND

    Martin de Thuras kortfilm, der i 2008 blev udtaget til filmfestivalen i Cannes, blander fantasi og virkelighed i en sælsom og underfundig affære på 41 minutter.
     

    Med kortfilmens flyvske pen

    Når de Thura tegner sine karakterer, sker det med kortfilmens flyvske pen, således at tilskueren indføres i en verden, hvor man må gætte sig til den dybere kontekst.
     

    Den simple histories gennemslagsktaft

    Men antydningerne fungerer godt, og filmens store force er den simple histories gennemslagskraft og stemningsmæssige tyngde. De Thura vil kunne hævdes modig for den ekstravagante og eksplicitte stil, der kendetegner hans filmkunst: Blandingen af animation og "virkelighed" skaber sære og anderledes billeder.
     

    Grænsen mellem drøm og virkelighed

    Men der skal også en stor kunstner og en veludviklet situationsfornemmelse til, før en sådan blanding rigtig brænder igennem og får den tilsigtede virkning på grænsen mellem drøm og virkelighed.
     

    Pres fra alle sider

    "Ung mand falder" er historien om en gymnasiedreng, der bor alene med sin psykisk syge mor, og som er ved at bukke under for presset til eksamen. En jævnaldrende pige lægger billet ind på en flirt, men drengen er tæt på at ødelægge alt, i takt med at hans indre kaos blusser i fuld flamme.
     

    Skævhed og smerte

    Der er skævhed og smerte i instruktørens tilgang til den sarte lille historie. Det stærkeste udtryk findes i kameraets intense "kæresteri" med hovedpersonen, der helt og aldeles bliver filmens identitet.
     

    Effekten af effekterne

    Effekten af effekterne udenom den hueklædte gymnasiedreng forbliver eksperimenter uden den store gennemslagskraft, og de Thura demonstrerer midt i sin kunstneriske elegance også en usikkerhed for det rene udtryk, hvilket blandt andet bliver tydeligt i overdreven brug af atmosfæriske lyde og underlægningsmusik.
     

    Hårdt prøvet gymnasiedreng

    Anders Sund gør det rigtig godt i rollen som den hårdt prøvede gymnasiedreng og fortjener stor ros - og stor ære - for filmens stemningsudtryk.



    Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2007, Danmark/KortDok, Drama, Teenagere, 41 min.

    Dansk titel: Ung mand falder
    Instr: Martin de Thurah Prod: Christian Rank Manus: Rune Schjøtt Foto: Kasper Andersen Klip: Peter Brandt
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • RB - Bedste kortfilm