Vanvittig forelsket (2009)

  En yderst talentfuld konservatoriestuderende pianist forelsker sig i en cellist, men bliver så jaloux, at hans verden ramler totalt sammen.


  FRIT FALD

  Klipperen Morten Giese træder flot ind på scenen som instruktør med dette fortættede og rystende drama om det frie fald og den store menneskelige tragedie. Morten Giese instruerede i 2003 det 30 minutter lange mesterværk Dykkerdrengen.
   

  Nedarvet vanvid

  Jalousi kan i sig selv være farlig, men tilført opsparet og nedarvet vanvid kan den vise sig at være dødbringende - det er det helt grundlæggende tema for "Vanvittig forelsket".
   

  En stormende forelskelse

  Den unge konservatoriestuderende Daniel er snublende nær at gøre karriere og har netop fået sit store idol, professoren Pierre, som lærer, da han forelsker sig i cellisten Sofie.
   

  Sygelig jalousi

  Det havde nok under normale omstændigheder været en lykkelig begivenhed, men Daniel har arvet sin afdøde fars temperament og sygelige jalousi, og snart bliver han komplet fikseret i egne forestillinger om, at Pierre og Sofie har et forhold. Han er nu - med filmens noget søgte titel - vanvittig forelsket, og nu er der ingen grænser for, hvad han kan finde på at gøre: Det helt store drama kan begynde.

  Højspændt og fortættet
  Det er en yderst højspændt og fortættet historie, der er fodret til bristepunktet med ung mand i frit fald mod afgrunden-dramaturgi. Ind imellem flyder bægeret over, særligt når dramaturgiens vægtigste medspiller er lydbrummeri og saftig filmmusik. Men man må til gengæld glæde sig over, at filmen har mange langt mere autentiske og grundlæggende velovervejede narrative kort på hånden.
   

  Melvilles comeback

  Filmen er 25-årige Cyron Melvilles store voksen-gennembrud efter talrige mindre roller i tiden mellem barnedebuten i Menneskedyret (1995) og nu. Melville har en markant fremtoning, og i "Vanvittig forelsket" overvindes charmen af vanvid, og det sammenbidte udtryk bliver det herskende.
   

  Ingen let rolle

  Det er et flot og stærkt comeback i en rolle, der ikke er spor let at fylde ud. Sara Hjort er hans i filmen tarveligt normale medspiller i en fin præstation. Mindre roller fyldes pænt ud - i parentes bemærket er Charlotte Fich tålelig, og Dejan Cukic fuld af udstråling.

  Søger sensationen
  Manuskriptet søger sensationen i den store tragedie og er sine steder tæt på at kvæle mulighederne for troværdig udfoldelse. Men det lykkes at skabe en yderst sammenbidt og uhyggeligt psykologisk fortættet atmosfære, der gør ondt helt ind til benet, når jalousien får magten over Daniel.
   

  Høj og lammende puls

  Scener af central betydning for filmens høje og lammende puls er indespærringen af Daniel i detention og Daniels konfrontationer med professoren. Det er en film, der smerter og sætter sine mentale spor og som sådan er en fejende flot debut, der fortjener store roser. Intense møder med den klassiske musik bidrager til at distancere filmen fra en faretruende endimensionel thriller-gestikulation.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2009, Danmark, Psykologisk drama, Musik, Teenagere, 94 min.

  Dansk titel: Vanvittig forelsket
  Instr: Morten Giese Prod: Mikael Olsen Manus: Morten Giese, Kim Leona Foto: Erik Molberg Hansen Klip: Morten Højbjerg Mus: Johan Söderqvist
  Priser
  • RB-N - Bedste skuespiller (Melville)
  • RB-N - Bedste klipning
  • RB-N - Bedste sang
  • BD-N - Bedste skuespiller (Melville)
  • BD-N - Bedste birolleskuespillerinde (Hjort Ditlevsen)
  • BD-N - Bedste birolleskuespillerinde (Fich)