The Haunting in Connecticut (2009)

  En familie med en kræftsyg dreng flytter ind i et gammelt hus tæt ved hospitalet. Men drengen erfarer hurtigt, at huset er hjemsøgt.


  UAFBRUDT HÅRREJSNING

  Der er langt mellem snapsene i amerikansk gyserfilmproduktion. Derfor overraskes man ekstra over denne gyseligt hårrejsende affære udi onde ånder, for det er i sandhed en film, der får en til at kigge under sengen, når man skal i seng.

  Simpel historie?
  Det er i grunden en ganske simpel historie, der ligger til grund for de stærke gys og den angstprovokerende effekt. Kernefamilie flytter intetanende ind i et gammelt hus huset er hjemsøgt - ånderne går amok - familien kæmper for at komme helskindede ud af helvedet.

  Raffineret plot
  Men hvor "The Haunting in Connecticut" adskiller sig meget positivt er på flere plan i måden at raffinere plottet på: ikke alene er en af filmens hovedpersoner, teenageren Matt, ramt af en alvorlig kræftsygdom, og belastningen fra husets hviskende helvede slår hermed ekstra hårdt.
   

  Helvedeshus

  Helvedeshusets fortid, som vi gradvist præsenteres for, er i den grad en ækelt effektiv genskabelse af bestialsk ligskænding og bliver ikke mindre uhyggelig af, at filmen i store træk er baseret på virkelige hændelser.

  Udsøgt æstetisering
  Mørke ruder, en låst dør, hviskende lyde og skumle skygger. Alt sammen velkendte gysereffekter, der raffineres gennem en udsøgt æstetisering af detaljen, hvor klam den end måtte være.
   

  Detaljeret rædsel

  Filmen er en god blanding af den detaljerede rædsel og antydningens kunst. Chokeffekterne falder på forudsigelige tidspunkter men er skabt i en markant hårrejsende atmosfære, hvor billede og lyd - trods overdrivelser - får verden udenfor til at blegne for en stund.

  Billeder af fortidens gru
  Billederne af fortidens grus i huset er filmens mest effektive visuelle fortælling. En vanvittig far, bedemand og systematisk ligskænder, der har hele familien i stram kontrol, ses fx kun iført små solbriller med meget kraftig spejleffekt.
   

  Halvskidt skuespil

  Den nutidige historie spoleres til dels af halvskidt skuespil, særligt fra Virginia Madsen, der slet ikke magter de store følelsesladede scener. Men over en bred kam er denne gyser absolut seværdig og bør nævnes blandt de bedste amerikanske inden for genren i nyere tid.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2009, USA, Canada, Gyser, Mystik, Teenagere, 92 min.

  Dansk titel: Hjemsøgt
  Instr: Peter Cornwell Prod: Paul Brooks, Daniel Farrands, Wendy Rhoads, Andrew Trapani Manus: Adam Simon, Tim Metcalfe Foto: Adam Swica Klip: Tom Elkins Mus: Robert J. Kral
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation