Ben X (2007)

  En teenager med aspergers syndrom bliver skam-mobbet i skolen, og det er lige ved at ende helt galt, før han udtænker den perfekte hævn.


  NED MED NAKKEN, FREAK!

  Et flamsk studie i mobningens anatomi og modtageren af den: En ung mand med aspergers syndrom, der har voldsomt brug for fred, ro og orden.
   

  Sært sammenblandet

  I en overraskende virkningsfuld og sært sammenblandet fortællestil bringer "Ben X" os primært under huden på hovedpersonen, hvis verden er stærkt præget af diagnosen.

  Computerspillets verden
  Computerspil er den verden, han trives fuldt og helt i, og filmen gør begavet brug af spillets grafik og effekter til at understrege dén tilstand, Ben oftest befinder sig i, også når han ikke sidder foran skærmen.
   

  Fint nuanceret

  Dén kobling, hans hjerne foretager mellem hverdagens pressede situationer, og de situationer, han bringes i, når han spiller, er fint og nuanceret skildret i denne finurlige sammenblanding.

   

  Mental sadisme

  Vægten i filmen er i øvrigt helt og aldeles på det personlige drama og de voldsomt opslidende mobbe-orgier, som Ben bliver udsat for igen og igen, indtil det næsten kun kan gå galt. Det er smertefuldt at være vidne til den systematiske nedgørelse af sagesløse Ben, et studie i mental sadisme, der bliver mere og mere grov.
   

  Troværdigt portræt

  Hvor filmen i særlig grad lykkes er i det ægte og troværdige portræt af mennesket bag den skræmte og forpinte facade. Blandt andet fordi instruktøren ikke forfalder til svulstighed og overdramatisering, men i stedet forbliver på et stærkt psykologisk antydningsplan, der gør stort indtryk. Greg Timmermans præstation som Ben X er eminent og vokser i takt med filmens tilspidsede spænding; fra det næsten dialogløse til fremprovokeret vanvid.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2007, Belgien, Psykologisk drama, Thriller, Teenagere, 93 min.

  Dansk titel: Ben X
  Instr: Nic Balthazar Prod: Burny Bos, Peter Bouckaert, Erwin Provoost, Michiel de Rooij, Sabine Veenendaal Manus: Nic Balthazar Baseret på: romanen "Niets is alles wat hij zei" Foto: Lou Berghmans Klip: Philippe Ravoet Mus: Praga Khan
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation