Mannen som elsket Yngve (2008)

  En gruppe teenagere fra Stavanger lever og ånder for det sociale samvær og ikke mindst musikken, men kærligheden viser tænder.


  NORSK CHARMETROLDSFILM

  Baseret på den norske bestseller af same navn præsenteres her en frisk norsk ungdomsfilm, der foregår i Stavanger i tiden omkring Berlinmurens fald i 1989.
   

  Ung i Stavanger

  Stavanger er måske ikke den mest ophidsende by at være ung i, men det er alligevel lykkedes den rødhårede Jarle at score klassens yndigste pige, og sammen med vennerne trives han i skole og fritid, ikke mindst i sit band, hvor han er forsanger, og hittet er "Fissesatan, anarkikommando".

  Tiltrækningskraft
  Så sker der noget! Den nye dreng i klassen, Yngve, er bade velskabt og charmerende, og det forvirrer Jarle, at han er så tiltrukket af den nye dreng. Hvad er nu det for noget? Han har jo en dejlig og smuk kæreste, og nu skal han igennem sit livs foreløbigt mest skræmmende krise..

  Hjertelig og ligefrem
  Det er en hjertelig og ligefrem filmfortælling, der bør gå rent ind hos et nordisk teenagerpublikum og med fordel kan bruges som feel-good-undervisningsfilm om emnet unge og homoseksualitet. For der er tale om en glad og næsten udelukkende frejdig lille norsk film, der ikke tager fat om problemernes rødder men behandler emnet med charmerende, overfladisk hånd.

  Nysseligt uproblematisk
  Således sørger det nysseligt uproblematiske manuskript for, at alle ender lukkes med både hænderne og rumpen over dynen - uden at nogen kan føle sig hverken trådt over tæerne eller intimideret.

  Nordisk charmetroldsfilm
  Det er dog også filmens svaghed, at den er så uproblematisk. Det er sødt og tilforladeligt, men megen dybde skubbes der ikke på begivenhederne, og det bliver en ren nordisk charmetroldsfilm - hvilket jo kan være herligt nok.

  Smækfyldt med musik
  Filmen er smækfyldt med musik, både originalkomponeret til Jarles band, men ikke mindst tidstypisk rock og pop, der ind imellem fungerer fint sammen med de stavangerske billeder, men ligeså ofte bliver en lydlig tand for meget. Skuespillet er lige nøjagtig på den positive side af middel.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2008, Norge, Drama, 90 min.

  Dansk titel: Manden som elskede Yngve
  Instr: Stian Kristiansen Prod: Yngve Sæther Manus: Tore Renberg Baseret på: roman af Tore Renberg Foto: Trond Høines Klip: Vidar Flataukan Mus: Kaada