La tourneuse de pages (2006)

  Efter på uretfærdig vis at være blevet vraget til en musikalsk optagelsesprøve, tager eleven mange år efter en udspekuleret hævn.


  KONTANT HÆVNTOGT

  En udsøgt kombination af sprød musikalitet, klassisk hævngerrighed og en både narrativt og teknisk set perfekt timing gør "Nodevenderen" til en fascinerende film.

  Skematisk nøjagtighed
  Instruktøren Denis Dercourt er selv uddannet klassisk musiker og har hermed den fulde forståelse for og et enestående indblik i vigtigheden af timing, og det klæder filmen, at både musik og billeder følger en skematisk nøjagtighed.
   

  Ind til benet

  Ikke sådan at forstå, at historien bliver skematisk, men fortællingen serveres så præcist og elegant, at alt overflødigt fyld ganske tydeligt er skåret væk - ind til benet og det centrale i den kompakte historie, der handler om elementær hævntørst.
   

  Uretfærdigt vraget

  Som lille pige bliver klaverspilleren Mélanie ganske uretfærdigt vraget efter en optagelsesprøve, fordi et snobbet medlem af komitéen forstyrrer pigen undervejs, så hun pludselig spiller falsk. Ti års tid senere bliver selvsamme Mélanie hyret som barnepige hos den snobbede kvinde Ariane, der er stjernepianist med knas i privatlivet.
   

  En dygtig nodevender

  Men det er ikke kun som barnepige, at Mélanie kan gøre fyldest. Ariane ser hurtigt pigens evner som nodevender, og hun bliver ansat som personlig assistent til Arianes vigtige koncerter.
   

  En udspekuleret hævn

  Mélanies udspekulerede hævn fungerer dog på helt andre områder af Arianes privatliv. Langsomt men sikkert gør Mélanie livet surt for sin gamle plageånd.

  Følt skuespil
  Skuespillet fra de to kvinder i hovedrollerne er både elegant og følt. Der er ingen unødvendig patos, og man fornemmer instruktørens omhyggelighed også i fremstillingen af de markante kvindelige skikkelser.

  Musik uden dominans
  Musikalsk er filmen også en oplevelse ud over det sædvanlige: Den originale filmmusik af Jérôme Lemonnier er dæmpet og uden dominans, hvorimod de klassiske toner breder sig over forskellige meget interessante komponister, heriblandt Sjostakovitj og hans trio, op. 67.
   

  Stærk præcision

  Filmen er værd at fremhæve for sin stærke præcision, det billedlige raffinement og den kompromisløse instruktion, og helt i tråd med hele ånden i fortællestilen afsluttes filmen uden sentimentalitet.  Anmeldt i 2009 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2006, Frankrig, Psykologisk drama, Thriller, Musik, Teenagere, 86 min.

  Dansk titel: Nodevenderen
  Instr: Denis Dercourt Prod: Michel Saint-Jean Manus: Denis Dercourt Foto: Jérôme Peyrebrune Klip: François Gédigier Mus: Jérôme Lemonnier