Kærlighed og andre katastrofer (2016)

  En middelklasse-familiefar søger flere skræv og får privatlivet på komedie, klemt mellem to kvinder med hver deres store personlighed.


  TRYGT FORUDSIGELIGT

  Skuespiller Sofie Stougaard instruktørdebuterer her med en ualmindeligt almindelig romantisk komedie, hvor parforholdsintrigerne kommer som skidt fra en spædekalv. Men der også en iboende charme i det forudsigelige set up, og det redder filmen.

  Succesrig psykolog på glatis
  Christine Albeck Børges Rosa er en succesrig psykolog og forfatter. Hun har to børn med sin mand, Lars Ranthes Frederik, der driver et mekanikerværksted for ædle sportsvogne. Men noget er galt midt i den tilsyneladende idyl.

  En hemmelig elskerinde
  Frederik har nemlig en hemmelig elskerinde, Ellen Hillingsøs Sonja, der er blevet gravid med hans barn. Da hun opsøger byens bedste psykolog – Rosa – for at komme til klarhed over, hvad hun skal gøre, kæntrer Rosas og Frederiks ellers så trygge verden. På tragikomisk vis tvinges de nu begge til at se på sig selv, hinanden og deres handlinger for at kunne besvare spørgsmålet: Har vi overhovedet en fremtid sammen?

  Komisk tæft
  Der er komisk tæft over Torbjørn Rafns manuskript, der særligt i filmens første halvdel glider let og elegant på klichéernes imponerende surferbølge. Her er det ingenlunde kedeligt at følge parforholdets gnidninger for gud ved hvilken gang, mest fordi trekløveret Ranthe, Børge og Hillingsø brænder igennem med de evigtgyldige budskaber.

  En midtvejskrise
  Desværre opstår der en midtvejskrise i filmen, hvor det letløbende bliver mere farce, og en noget plat humor tager styringen. Der er heller ingen interesse for de alvorlige aspekter i utroskab, abort og skilsmisse. En potentielt aparte scene bliver outreret, hysterisk og idiotisk, snarere end vellykket satirisk: Sonja skal føde i en bil og får hjælp af en bedemand foran en ligvogn med kiste i.

  Fint og urkomisk
  Bedst i trekløveret er Lars Ranthe, der fint og urkomisk formidler den lille klemte og liderlige middelklassemand, der brænder sit lys i begge ender med hovedet i flere skræv. Lisbet Dahls birolle som Frederiks mor er desværre uden den frække gennemslagskraft, som den ellers tydeligvis er skrevet til. Bedre lykkes det Paw Henriksen i rollen som mekanikerkollegaen Vagn.

  Alternativ finansieringsvej
  "Kærlighed og andre katastrofer" gik en alternativ finansieringsvej udenom Det Danske Filminstituts støtteordninger. Helsingør Kommune og Sundbusserne er blandt bidragsyderne, og filmen er da også optaget i og omkring Helsingør.

  Fine kig mod Kronborg
  Det er ikke fordi, Lars Bondes (i øvrigt nydelige) fotografering udpræget maler et nordkystligt skønmaleri, men der er fine kig med Kronborg i baggrunden og et par ture med netop Sundbusserne (hvor Helsingør-bryggeriet Wiibroe "tilfældigt" flashes med øletiketten forrest.)

  Sødladen musik
  Ian Brodersens musik er alt, alt for sødladen og pyssenysset, komplet med pænt usmagelige popduoer til de indledende og afsluttende credits.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2016, Danmark, Komedie, Romantik, Børn på film, Teenagere, 100 min.

  Dansk titel: Kærlighed og andre katastrofer
  Instr: Sofie Stougaard Prod: Walther Jensen, Thomas Lydholm Manus: Torbjørn Rafn Foto: Lars Bonde Klip: Thomas Papapetros Mus: Ian Brodersen
  Priser
  • BD-N - Bedste birolleskuespiller (Ranthe)
  • RB-N - Bedste skuespillerinde (Børge)