A Serious Man (2009)

  En fredsommelig professor giver al for lang line til sine omgivelser, og snart er han ved at bukke under for de andres ønske om lykke.


  SKEMATISK HUMOR

  I Coen-brødrenes særlige sammenbidte humor får vi hér serveret historien om en professors manglende evne til at bide fra sig. Det er en lang sammenkædning af finurlige ideer - den ene afløser den anden, og den ene overgår den anden i absurditet.

  Uden egentlig sammenhæng
  En egentlig sammenhængskraft er der ikke i historien, og det viser sig vanskeligt at bibeholde interessen for filmens skævhed og raffinement allerede et kvarter inde i handlingen. Professor Gopnik er underlagt alle andre menneskers luner: Hans kone vil skilles - traditionelt jødisk - og giftes med den værst tænkelige.

   

  Velmenende væsen

  Hans børn er fuldkommen uden interesse i deres far, undtagen når han skal på taget og rette på antennen. Hans studerende kører om hjørner med ham. Alle sammen sager, som Gopnik i kraft af sit rolige og velmenende væsen accepterer - eller i hvert fald ikke siger fra overfor.

  Strengt jødisk kontekst
  Hele dette sammensurium af uretfærdig behandling er viklet ind i en strengt jødisk kontekst - filmens mest underfundige humor i øvrigt. Men selvom Coen-brødrene har fat i en interessant filmisk vinkel på deres egen historie - blandt andet er den betagende tavs - så er oplevelsen alligevel skematisk: Man føler, at de små og store humoristiske armbevægelser er spyttet ud af et særligt skema for "alternativ" humor, og dén køber man ikke.

  Elegante øjeblikke
  Der er mange små elegante øjeblikke i både skuespil og scenografi, men overordnet fungerer filmen ikke rigtigt godt i sit eget absurde, sort-komiske univers. Det jødisk-sarkastiske element spiller en central rolle, ind imellem grænsende til det latterliggørende, og i nogle af de sjoveste scener er dette en vinder.  Anmeldt i 2010 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2009, USA, Storbritannien, Frankrig, Komedie, Drama, Teenagere, 106 min.

  Dansk titel: A Serious Man
  Instr: Ethan Coen Prod: Ethan Coen, Joel Coen Manus: Joel Coen, Ethan Coen Foto: Roger Deakins Klip: Roderick Jaynes Mus: Carter Burwell
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG-N - Bedste skuespiller (Stuhlbarg)
  • RB-N - Bedste udenlandske film