Insomnia (1997)

    Ved en ulykke kommer en svensk betjent til at skyde sin norske kollega og forsøger med alle midler at skjule sin skyld.


    NORDISK NERVE

    Sammenhængende film:
    Insomnia (1997)
    Insomnia (2002)

    Erik Skjoldbjærgs stemningsmættede thriller inspirerede forståeligt Hollywood til at genindspille filmen med Al Pacino og Robin Williams i 2002.

    Universel nerve
    For filmen har meget af den universelle nerve, der kendetegner de mest isnende kolde thrillers. Det specielle nordisk-melankolske stemningsbillede lader sig dig ikke adoptere, og i denne originale film er nerven da også langt mere oprigtig.
     

    Mod sin vilje

    Den svenske kriminalbetjent Jonas Engström er noget mod sin vilje havnet langt oppe i Nordnorge, hvor han sammen med kollegaen Erik Vik skal efterforske mordet på en teenager. Langt ude i vildmarken kommer Engström ved en fejl til at skyde Vik, men i stedet for at indrømme den tragiske ulykke, sætter han alt ind på at skjule sandheden. Engström kommer længere og længere ud i tovene, hele tiden holdt i skak af at det er lyst døgnet rundt, hvilket gør det umuligt for ham at sove.

    Hemmelighedsfuld musik
    Geir Jensens hemmelighedsfulde elektroniske underlægningsmusik anvendes kun lige nøjagtig som en sjælden effektivisering af tågede og uhyggelige stemninger.

    Råt og uindpakket
    Det er på mange måder en ærlig film. Dels fordi den er så rå og uindpakket. Det kvælende psykologiske samvittighedsspørgsmål får lov at stå alene i en nordisk kulisse, der ikke præsenterer sig selv i detaljer.

    Naturens utæmmelighed
    Stellan Skarsgårds mesterlige indfangelse af det splittede helvede i kombination med en begavet inddragelse af naturens utæmmelighed, former filmens fortættede nerve.

    Sammensmeltning
    I mange henseender er Skarsgårds præstation tæt på uvirkeligt sammensmeltet med historiens psykologiske helvede, og denne sammensmeltning udgør filmens egentlige kerne.



    Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1997, Norge, Thriller, Krimi, Gyser, Mystik, 96 min.

    Dansk titel: Insomnia
    Instr: Erik Skjoldbjærg Prod: Tomas Backström, Petter J. Borgli, Tom Remlov Manus: Nikolaj Frobenius, Erik Skjoldbjærg Foto: Erling Thurmann-Andersen Klip: Håkon Øverås Mus: Geir Jenssen
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation