3467 filmanmeldelser
Philm.dk
Avanceret søgning

Insomnia
To storbybetjente tager til Alaskas bjerge for at opklare et mord. Men det bliver meget mere end bare en "udflugt" for dem begge.
MØRK FILM

Sammenhængende film:
Insomnia (1997)
Insomnia (2002)

Ordet "stemning" dukker virkelig op mange gange undervejs i dette sælsomme drama. Der hviler en forjættende stemning over historien; noget hemmelighedsfuldt og forunderligt. Billederne er smukke og originale, knivskarpe og ikke til at glemme.

Detaljerigdom
Christopher Nolan har i sin genindspilning af den norske udgave med samme titel fra 1997 lagt vægt på en detaljerigdom, der vækker stor beundring. Fotograferingen er helt unik og i sig selv en kilde til sug i maven.

Højoktans dramatik
Historien byder sig også til med sin høje oktan af dramatik. Al Pacino spiller politimanden, Will Dormer, der sammen med sin makker fra L.A. bliver sendt til Alaska som forstærkning i forsøget på at opklare et mord.

Uheldet er ude
Uheldet er hurtigt ude, at Dormer kommer til at skyde og dræbe sin makker i en tæt tåge, mens de jager morderen. Ingen får at vide, hvordan det hele skete, men Dormer erfarer siden, at morderen var vidne til handlingen.

Sideløbende med at Dormer arbejder videre med opklaringen, må han kæmpe med sin dårlige samvittighed og en total søvnløshed i det natløse sommer-Alaska.

Han mødes med morderen og træffer nogle aftaler - de er jo begge på en måde i samme båd - men hvem kan efterhånden stole på hvem?

Noget at tygge på
Stærk i sit udtryk og overraskende undervejs giver "Insomnia" sine tilskuere noget at tygge på.

Der er grund til at gruble, ikke mindst over de som nævnt unikke billedkompositioner og klip, der er af et sjældent kunstnerisk snit.

Betagende dybde
Mange scener rummer en betagende dybde i spændingen, blandt andet den forfærdende jagt over drivtømmeret.

Al Pacino formidler søvnløsheden og skyldfølelsen helt ind bag huden på tilskueren. Men skildringen af trætheden ligger endnu mere i instruktørens perfekte brug af kameraet og klippeteknikken.

En stor præstation at skabe en så mørk film i omgivelser, hvor der er lyst døgnet rundt. I forhold til originalen fra 1997 er denne udgave dog langt mere distanceret og evner ikke rigtigt at få den indre nerve formidlet uden sukrede overdrivelser.
Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
© philm.dk 1992-2014
Udskriftsvenlig udgave
Insomnia

Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7Karakter: 4 ud af 7
Fakta om filmen
2002, USA, Thriller, 127 min
Dansk titel: Insomnia
Instr: Christopher Nolan Prod: Broderick Johnson, Paul Junger Witt, Andrew A. Kosove, Edward McDonnell  Manus: Hillary Seitz  Baseret på: den norske film af samme navn fra 1997, manuskript af Nikolaj Frobenius og Erik Skjoldbjærg  Foto: Wally Pfister  Klip: Dody Dorn  Mus: David Julyan  
Medvirkende:
Al Pacino (Det. Will Dormer)
Robin Williams (Walter 'Walt' Finch)
Hilary Swank (Det. Ellie Burr)
Jay Brazeau (Francis)
Maura Tierney (Rachel Clement)
Jonathan Jackson (Randy Stetz)
Et V angiver en særlig god præstation.
Et % angiver en særlig ringe præstation.