The American (2010)

  En amerikansk lejemorder på opgave i Italien begår den fejl at blive menneskelig, og det er ingen klog disposition i hans fag.


  ÆSTETISKE DYDER

  Den hollandske instruktør Anton Corbijn har en lang og succesfuld fortid bag sig som stillbilledefotograf, og det æstetiske blik for motiver smitter positivt af på hans forsøg med filmmediet.


  Ro og visuel elegance
  "The American" er en på alle måder underspillet film om lejemordere og våben; en film helt uden krukkeri og formet ud af æstetiske dyder som ro og visuel elegance.
   

  International lejemorder

  Lejemorderen Jack bliver i stigende grad paranoid i sit internationale arbejde. Efter næsten at være blevet likvideret i Sverige, drager han på job i en isoleret landsby i Norditalien. Heller ikke her kan han dog føle sig sikker, og da han oven i købet begår den fejl at opleve menneskelige følelser for en lokal prostitueret, kan det næsten kun ende galt.

  Helt ned på jorden
  Filmen udstråler en klippefast ro i sine udramatisk komponerede billeder, der perspektiverer begivenhederne og bringer dem helt ned på jorden. Roen i lyd og billeder bringer pulsen ned og skærper interessen for historiens hemmelighedsfulde udvikling.

  Sælsomt opslugende
  Det er sælsomt opslugende, når Anton Corbijn lader kameraet forme et univers af intimitet og nærvær i en grad, så man nærmest kan dufte landet og bjergene og række ud efter de sandfarvede bygninger.

  Elegant filmmusik
  Herbert Grönemeyers elegante filmmusik svøber et eksklusivt udvalg af scener i endnu mere hemmelighedsfuldhed, fx den flotte tunnelscene under opening credits. Den rene stoflighed bliver fuldkommen i Jacks omgang med våben: Den subtile håndværksæstetik går under huden i kombinationen rå mekanik og detaljerede teksturgradienter.

  Landskabet i hovedrolle
  Landskabet spiller en af hovedrollerne i filmen, idet Corbijn på forbilledlig vis anvender de forskellige stemninger i lys, skygge og perspektiver til at ramme begivenhederne ind i; bl.a. den rene idyl ved den afsidesliggende flod.
   

  Nærvær og autenticitet

  De menneskelige hovedroller udfyldes med nærvær og autenticitet: Sminkefri mænd med virkelige rynker og skægstubbe træder næsten ud af lærredet. George Clooney gør her en virkelig pæn figur i en dialogfattig og strammasket rolle, der viser hans potentiale udi det ikke-rosenrøde.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2010, USA, Thriller, Action, 105 min.

  Dansk titel: The American
  Instr: Anton Corbijn Prod: Anne Carey, George Clooney, Jill Green, Grant Heslov, Ann Wingate Manus: Rowan Joffe Baseret på: romanen "A Very Private Gentleman" af Martin Booth Foto: Martin Ruhe Klip: Andrew Hulme Mus: Herbert Grönemeyer