In the Valley of Elah (2007)

  Efter militærtjeneste i Irak dukker en amerikansk soldat ikke op på kasernen, og hans far er sikker på, at der er sket en forbrydelse.


  MILITANT MARERIDT

  I en overvejende ukrukket film serverer instruktør Paul Haggis en følelsesmæssigt komprimeret historie om en sørgende fars håb om at finde sandheden og den indre ro.

  Sælsom ro
  Til at begynde med er filmoplevelsen tilmed dragende i sin egen sælsomme ro og det ærlige skuespil. Men efterhånden pøses der i stigende grad på med både musik og vamle narrative undertoner, så filmen ender i vid udstrækning med at kvæle sig selv.
   

  Betagende stærk

  Tommy Lee Jones er betagende stærk i rollen som krigsveteranen Hank, der ti år tidligere har mistet sin ældste søn. Nu er hans yngste søn ikke dukket op på kasernen efter tjeneste i Irak, og Hank er hurtigt overbevist om, at der er sket en forbrydelse.
   

  Sandheden skal frem

  Sammen med politibetjenten Emily Sanders forsøger han nu at grave sandheden om sønnens skæbne frem. Det er ikke nogen let opgave, da forsvaret holder sine kort meget tæt ind til kroppen.

  Tydeligt engagement
  Filmen vinder først og fremmest på sin ro og sit tydelige engagement i det psykologisk intime, hvor Tommy Lee Jones er en fremragende eksponering for det sammenbidt sørgende.

  Stærkt samspil
  Selve opklaringsdramaet og spændingskurven ved at få klar besked fylder mindre i det store spil. Samspillet mellem henholdsvis Lee Jones og betjenten Emily (Charlize Theron) og Hanks kone (Susan Sarandon), er filmens krumtap.

  Historisk vammelt
  Når filmen alligevel taber ansigt undervejs skyldes det i høj grad instruktørens pænt sagt kiksede musik-tilvalg; særligt er den historisk vamle sang i filmens slutning en stjernesluger af de helt store!  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2007, USA, Psykologisk drama, Krimi, Mystik, 121 min.

  Dansk titel: In the Valley of Elah
  Instr: Paul Haggis Prod: Laurence Becsey, Steven Samuels, Patrick Wachsberger, Paul Haggis, Darlene Caamaño Loquet Manus: Paul Haggis Foto: Roger Deakins Klip: Jo Francis Mus: Mark Isham
  Priser
  • AAN - Bedste skuespiller (Lee Jones)