La Guerre du feu (1981)

  For 80.000 år siden har en lille gruppe mennesker opdaget fænomenet ild, og da flammen er magt, vil de gå langt for at forsvare den.


  SPEKTAKULÆR FORHISTORIE

  Ind imellem er det sundt at få serveret en filmoplevelse helt ud over det sædvanlige, og det er Jean-Jacques Annaud så absolut mand for. I en helt igennem spektakulær kulisse forføres man 80.000 år tilbage i tiden til meget fjerne forfædre og deres indædte kamp for overlevelse.

  Naturen i central rolle
  Filmen er kynisk i sin dialogløse kamp-flugt-skildring, hvor naturen spiller en central rolle i filmningen af det ur-instinktive.
   

  Gløden med magt

  Handlingen kredser om en lille beholder, der huser en gruppe gløder. En lille gruppe mennesker har nemlig opdaget ilden, og nu værner de - med livet som indsats - gløderne. De har endnu ikke erfaret, at ild kan startes forfra. På sletterne udspiller der sig blodige kampe med rivaliserende menneskegrupper. Alle vil have fingre i gløderne - og dermed magten.

  Svulstigt musikalsk udtryk
  Hvad der utvivlsomt ville have klædt filmen er en langt mere stringent brug af filmmusik. Tavshed og fokusering på naturens egne lyde ville have bragt tilskueren meget dybere ind i fortiden, men instruktøren har valgt et svulstigt musikalsk udtryk, der ofte kvæler atmosfæren.

  Fascinerende indblik
  Det ændrer dog ikke nævneværdigt ved, at filmen er et dybt fascinerende indblik i en fortid, der sjældent portrætteres i levende billeder, og i alle tekniske facetter er produktionen et overbevisende bekendtskab. Det primitive sprog, der tales undervejs i filmen, er udviklet af Anthony Burgess, men klogt nok er sprogets betydning overladt til fantasien.

  Grundlæggende drifter
  Filmen er mest virkningsfuld i sine indgående portrætter af menneskets to grundlæggende drifter, seksual- og selvopretholdelsesdriften.

  Fin indsigt
  Det banalt primitive driftsapparat skildres med fin indsigt, og i de ofte vidvinklede scenerier står det fortidige knivskarpt i en fascinerende ægthed. De flot maskerede skuespillere gør gode figurer; særligt er Ron Perlman med den særegne hovedform som skabt til rollen.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1981, Canada, Frankrig, Historie, Eventyr, Drama, 100 min.

  Dansk titel: Kampen om ilden
  Instr: Jean-Jaques Annaud Prod: Denis Heroux, John Kemeny Manus: Gerard Brach Baseret på: roman af J.H. Rosny Sr. Foto: Claude Agostini Klip: Yves Langlois Mus: Philippe Sarde
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AA - Bedste makeup
  • GG-N - Bedste udenlandske film