Skånska mord: Esarparen (1986)

  En skånsk livsnyder har længe ønsket sin overvægtige kone død, så da hun drukner i åen, mistænkes han for drab og havner i fængsel.


  SYDSVENSK NERVEKRIG

  Sammenhængende i denne serie:
  Skånska mord - Esarparen (tv) (1986)
  Skånska mord - Veberödsmannen (tv) (1986)
  Skånska mord - Bessingemordet (tv) (1986)
  Skånska mord - Hurvamorden (tv) (1986)
  Skånska mord - Yngsjömordet (tv) (1986)

  Intet mindre end en fænomenal svensk tv-krimi, en sjældent ægte perle fuldstændig blottet for krukkeri og overflødig indpakning, men til gengæld svøbt i stærkt skuespil og troværdig scenografi.
   

  Uovervindeligt kraftfuld

  Ernst-Hugo Järegård er uovervindeligt kraftfuld og utilregnelig som manden fra Esarp i Skåne. Hans kone er fed og doven, og han har et intimt forhold til deres 17-årige stuepige. Da konen drukner i åen, mistænkes manden af politiet, og efter en længere retssag dømmes han til livstids-straffearbejde. Men måske er han, trods sit lette liv og åbenlyst manglende sympati for konen, alligevel ikke skyldig i ugerningen.

  Højdramatisk
  Instruktør Richard Hobert lykkes - særligt i filmens højdramatiske første halvdel - med at brænde fuldt og helt igennem. De helt små detaljer fremhæves til fordel for en bredt malende pensel eller forvrængende narrative greb.

  Rigtige til- og fravalg
  Således bliver både tids- og menneskebilledet virkeligt nærværende og troværdigt, et resultat af relativt enkle greb med de rigtige til- og fravalg. Efterhånden stjæler en noget langtrukket retssag billedet, og intensiteten daler en del. Også selvom dommeren spilles med fantastisk stor indlevelse af Halvar Björk.

  Sjældent møde
  Den særlige ægte nerve forbliver dog intakt filmen igennem - i dette sjældne møde med tv-dramatikkens essens.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022