Genocide (1982)

  Historien om nazisternes kompromisløse jødeforfølgelse, set fra jødernes eget perspektiv.


  OVERKILL

  Tematisk sammenhængende:
  Genocide (1982)
  Liberation (1994)

  I denne oscar-vindende amerikanske dokumentar om "den endelige løsning" præsenteres vi for en endog særdeles dramatiserende fortolkning.

  Behageligt jordnær
  Den visuelle stil er behageligt jordnær. Her har man ikke haft behovet for at smøre fede lag på den grufulde historie. Og det klæder filmen, når Orson Welles' neutrale, rolige fortællerstemme smelter sammen med nøje udvalgte stillbilleder fra de ufattelige forbrydelser.

  Mystisk disposition
  Til gengæld er filmens anden halvdel mystisk disponeret. Hér træder Elizabeth Taylor ind i rollen som stemme-fortolker for nogle af de mange førstehåndsvidner til massemordene.

  Dramatisk overkill
  Det udvikler sig til en dramatisk 'overkill' på en måde, der grænser til det usmagelige. For vi er tæt på at nå smertegrænsen for, hvor meget man i et etisk perspektiv kan tillade sig at 'spille' ægte offer i en på papiret faktuel dokumentarfilm.

  Grænseoverskridende
  Således bliver Elizabeth Taylors markant dramatiske indlevelse i gruen en prøvelse, der bedst kan beskrives som en grænseoverskridende oplevelse.

  Veldokumenteret indføring
  Dokumentarfilmen byder som nævnt på mange fine enkeltbilleder, der er sat sammen på en klog og visuelt neutral måde. Der er ikke meget ny viden i portrættet, men i sig selv fungerer "Genocide" fint som en faktuelt veldokumenteret indføring i jødeforfølgelsen under anden verdenskrig.

  'Corny' filmmusik
  I bedste Hollywood-stil har man hyret filmkomponisten Elmer Bernstein til at skrive originalmusik. Svulstigt tema for fuldt symfoniorkester! Her er vi også på grænsen til, hvad man med et moderne begreb kunne kalde corny.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1982, USA, Dokumentar: nazismen, Dokumentar, 90 min.

  Dansk titel: Genocide
  Instr: Arnold Schwartzman Prod: Arnold Schwartzman Manus: Arnold Schwartzman Foto: Peter Shillingford Klip: Bob Jenkis Mus: Elmer Bernstein
  Priser
  • AA - Bedste dokumentar