Zozo (2005)

  En dreng midt i Libanons borgerkrig skal snart med familien til bedsteforældrene i Sverige, men krigen udsætter og ødelægger.


  POETISK PERLE

  Et sjældent usukret og hjerteligt billede på en drengs sorgfulde færd gennem krigens grusomheder: Josef Fares’ "Zozo" har noget på hjerte, og livsglæden i den meget smertefulde indpakning er smittende.

  Filmens hjerte
  Fares har truffet en lang række begavede til- og fravalg i den komplekse fortælling. Det er det iboende, der er filmens hjerte - ikke hverken skal eller udefrakommende ekstremiteter. Pulsen slår i takt med drengens.

  Direkte forbundet
  På denne måde føler man sig direkte forbundet med Zozos lidelser og glæder. For ja, det er drengens navn: Zozo. Han glæder sig til at kunne forlade Libanon, hvor borgerkrigen hærger og trækker et spor af død og ødelæggelse.
   

  På vej mod nord

  Det har længe været planlagt, at familien skal rejse til Sverige, hvor Zozos bedsteforældre allerede bor, men noget går gruelig galt, og Zozos prøvelser grænser snart til det umenneskelige.

  Afdæmpet tilgang
  Både i portrættet af krigen - og angsten ved at være i den - mestrer Josef Fares en både afdæmpet og lyrisk perspektiverende tilgang. Børneperspektivet afvæbner i sig selv meget af filmens militante alvor. Zozos varme forhold til en lille kylling er oprigtigt rørende og fuld af eventyrlig skønhed, særligt når de to filosoferer i små samtaler.

  Sarte perspektiver
  Instruktøren former sarte perspektiver i visuelle drømmerejser og billeder af naturen - også hér holdt i barnets grænseløse oplevelsesverden og på ingen måde misbrugt. Balancen er fintfølt gennem hele filmen. Fingeren på pulsen er nøgleordene i Josef Fares’ tilgang. Herudover må fundet af Imad Creidi i titelrollen siges at være stort.

  Filmens identitet
  Creidis udstråling og udtryk udgør i vid udstrækning filmens identitet og er uhyre vigtig for hele troværdigheden. Alle andre personer i filmen udgør biroller, hvor vi skal til Sverige, før bl.a. vennen Leo er endnu et betagende naturtalent.

  Øjenåbner i børneperspektiv
  "Zozo" er en smuk og bevægende film, langt fra i alle henseender egnet til børn, men i meget bred og næsten kosmisk betydning en øjenåbner i børneperspektiv for enhver sanselig voksen.  Anmeldt i 2011 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Sverige, Krigsdrama, Krig, Coming of Age, Børn på film, 105 min.

  Dansk titel: Zozo
  Instr: Josef Fares Prod: Anna Anthony Manus: Josef Fares Foto: Aril Wretblad Klip: Kristin Grundström, Michal Leszczylowski Mus: Adam Nordén
  Priser
  • GULDB - Bedste fotografering
  • GULDB - Bedste musik
  • GULDB-N - Bedste film
  • GULDB-N - Bedste instruktør
  • GULDB-N - Bedste manuskript