Edge of Seventeen (1998)

  En ung knægt famler sig frem mod en erkendelse af at være homoseksuel og erfarer de mange problemer, det kan medføre at stå frem.


  INDSIGTSFULDT KÆRLIGT

  En af de absolut mest ærlige og respektindgydende ’udsprings-film’ fra 90’erne er denne indsigtsfuldt kærlige historie om teenageren Eric, der på egen hånd springer ud i livet og seksualiteten med hovedet først.

  Lynende udstråling
  Filmen har en lynende udstråling, et helt igennem jordbundet udtryk. Det er følelserne og frustrationerne, der formidles. Det flamboyante bøssemiljø, som det kommer til udtryk på den lokale bar er en sekundærgevinst, der alene er en skildring af den overfladiske virkelighed, der hersker sådanne steder.
   

  Bor hjemme

  Eric bor hjemme hos sin velfungerende familie med umiddelbart rummelige forældre. Han er netop startet i et sommerjob som assistent i en ussel restaurant, og her er en de unge kolleger åben bøsse.

  Platonisk venskab
  Eric, der hidtil har fortrængt sin seksualitet ved at være i et meget nært omend platonisk venskab til den skønne Maggie, fornemmer hurtigt den stærke tiltrækningskraft, da kollegaen viser stor interesse, og det ender snart i en udvidet flirt.
   

  Divergerende signaler

  Forvirringen er dog ikke rystet af. Eric bliver ved med at udsende divergerende signaler. Maggie vedbliver at håbe, at de to kan blive kærester, og Eric er ikke helt færdig med at tro på, at han kan blive ’normal straight’.

  Totalindlevelse
  Båret af en sjældent set totalindlevelse fra skuespillerne og en ligeså klog og indsigtsfuld iscenesættelse former "Edge of seventeen" en usædvanlig hjertelig filmoplevelse, hvor den ene fantastiske scene afløser den anden.

   

  Ild i øjnene
  Der er glimt og ild i øjnene på alle de centrale skuespillere, og bålet slukkes ikke på noget tidspunkt. Det er så man nærmest må knibe sig i armen, særligt i scenerne, hvor Eric og Maggie kæmper for at finde eller genfinde hinanden.

  Rig på detaljer
  Filmen er samtidig et fænomenalt billede på 80’ernes stil og kitsch, rig på detaljer men aldrig flamboyant på den overgjorte måde. Talrige tidstypiske popnumre følger begivenhederne, men faktisk næsten udelukkende som diegetisk musik og hermed slet ikke ødelæggende på autenticiteten. Selve filmens kerne og scenerne væk fra musikanlæg er holdt helt straight uden musik, og dét er lige, hvad man har brug for.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1998, USA, Komedie, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, Teenagere, 99 min.

  Dansk titel: Edge of Seventeen
  Instr: David Moreton Prod: David Moreton, Todd Stephens Manus: Todd Stephens Foto: Gina DeGirolamo Klip: Tal Ben-David Mus: Tom Bailey
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation