Bent (1997)

  To homoseksuelle fyre havner i kz-lejr. Det lykkes den ene at holde sin hemmelighed skjult, men konsekvenserne er ubærlige.


  FRYGTELIG SØGT

  Stort anlagt og prisvindende homodrama, der af uforståelige grunde har forført mange ved sin kombi-prætentiøse vulgaritet, men som nøgternt betragtet er en rigtig dårlig film. Berliner-bøssen Max lever i sus og dus med både kæreste, elsker (i skikkelse af danske Nikolaj Coster Waldau!) og et flamboyant natteliv.

   

  Nazisterne banker på

  Men så banker nazisterne på, og snart sidder Max og kæresten på et tog på vej mod en kz-lejr. Kæresten bliver banket til blods og smidt af toget, mens Max klarer frisag og får overbevist nazisterne om, at han er straight.

  Svans ind til benet
  Men det er han jo ikke! Han er svans ind til benet, og på toget møder han en lidelsesfælle, der ved, hvordan man skal begå sig i lejren for at overleve. De to indleder nu en art venskab, mens de flytter sten fra en bunke til en anden - og tilbage igen.

  Tid til ’luftsex’
  Ind imellem er der tid til ’luftsex’. Her står de to mænd ved siden af hinanden og gejler hinanden op med sexede fraser om, hvor de forestiller sig hinandens lem. Og det fører til alle tiders ’luftorgasmer’! Kan man forestille sig, at dette bliver en anelse søgt lagt i hænderne på den prætentiøse instruktørtype..
   

  Fri avantgarde

  Livet i lejren er beskrevet i en kunstnerisk "fri avantgarde", hvor de fleste situationer ikke har nogen som helst hold i den historiske virkelighed og mest af alt tjener til at tilfredsstille det slibrige set up.

  Kantet og kejtet
  Skuespillet er kejtet og kantet på den ufede måde. Clive Owen er absolut ikke troværdig som hverken bøsse, fange eller berliner.

  Delikat togmekanik
  Filmens visuelle stil er nogenlunde harmonisk. De bedste øjeblikke finder man på togturen, hvor eksperimentelle sort/hvide hurtigklip af togmekanik udgør delikate frikvarter.

  Komplet kvælende dyne
  Til at lægge en klodset og komplet kvælende dyne over alle begivenhederne har man valgt Philip Glass’ karakteristisk ukarakteristiske minimal-musik, hvis op-og-ned-ad-stolper klavercykleri er fuldkommen uudholdeligt og kan stå på i op til 10 minutter ad gangen - uden pause.. Så absolut en meget tung og dyster film, der er sin egen største klods om benet.  Anmeldt i 2012 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1997, Storbritannien, Homoseksuelt tema, Krigsdrama, Historie, Romantik, 105 min.

  Dansk titel: Bent
  Instr: Sean Mathias Prod: Dixie Linder, Michael Solinger Manus: Martin Sherman Baseret på: skuespil af Martin Sherman Foto: Yorgos Arvanitis Klip: Isabel Lorente Mus: Philip Glass
  Priser
  • CAN - Award of the Youth