Rekrut 67 Petersen (1952)

  En ekspeditrice trækker i militærdragt for at hjælpe en beruset soldat. Måske kan det hjælpe hende tættere på den store kærlighed.


  TYNDE PLOTTRÅDE

  Som den første danske film med militærtema efter 2. verdenskrig er "Rekrut 67, Petersen" en smule historisk interessant: Ganske vist befinder vi os i det lavkomiske minefelt, der næppe kan støde mange, men alligevel skød denne pige-i-trøjen-komedie gang i en lang militærtradition i dansk folkekomedie.

  Meget tynd plottråd
  Lily Brobergs Illum-ekspeditrice Grete Petersen trækker i militærdragten på en af de tyndeste plottråde i dansk folkekomedies historie. Hun vil nemlig rigtig gerne hjælpe en ung soldat og hans hulkende mor.

  Et vigtigt brev
  Soldaten ligger "bevidstløs" efter et glas champagne, som mammy har givet ham, og nu er der overhængende risiko for, at sønnike havner i militærfængslet, hvis ikke et vigtigt brev når frem i tide.

  En henrivende ekspeditrice
  Heldigvis har Grete som teenager lært at køre motorcikle, så snart går det over stok og sten i den jægergønne dragt. Ingen af de militærfolk, hun møder, kan se, at hun i virkeligheden er en henrivende ekspeditrice, ikke engang Gunnar Laurings kaptajn Fang, der siden skal blive hendes hjertenskær (trods 18 års aldersforskel.)

  Spidsfindige indfald
  Historien er tåbelig og pinagtig, men filmen overlever alligevel på en række spidsfindige indfald og Lily Brobergs fine hovedrollepræstation (dog i en utaknemmelig rolle).

  Dejlige billeder
  Filmens åbningsscene vækker interesse med sine dejlige billeder af Christianshavn og Knippelsbro. Her er der autenticitet og masser af historisk charme, når Lily Brobergs Grete Petersen cykler af sted i frisk fart mod sin arbejdsplads i Illum.

  Herlige biroller
  Det er i dog i særlig grad en lille håndfuld herlige biroller, der for alvor holder filmen kørende. Ib Schønbergs fødselslæge, Dr. Christiansen, har fine scener af afdæmpet psykologisk indsigt. Dirch Passer optræder sammenlagt i under et minut, men bidrager med skønne replikker som Christiansens taxachauffør.

  Spontan sang
  Rasmus Christiansen og Henry Nielsen er vidunderlige som henholdsvis vicevært og mælkemand. De hakker lidt på hinanden, mest af kærlighed, og perspektiverer livet og alderen i en række mindeværdige scener (bl.a. en lille sang, der opstår spontant til tonerne af baggårdens lirekassemand.)

  Musikalske evner
  Grete Petersens musikalske side præsenteres i øvrigt i et par velkoreograferede scener, hvor hendes særlige evner med gryder og pander vinder gehør hos selveste direktøren. Samtidig med deres umiddelbare charme, er flere af disse sangnumre dog i høj grad fyldstof, der ind imellem ingen ende vil tage.

  Lily tog stikkene hjem
  Pressen var i hvert fald enige om én ting, nemlig at Lily Broberg tog stikkene hjem. Overskrifterne i dagbladene lød: "Lily Broberg vinder slaget", "Larmende succes", "Lily Broberg fik drønende folkelig sukces som "Rekrut 67 Petersen"" og "Humør og folkelighed".

  Negative toner
  Et par anmeldere var dog knap så positive: "Et skud hagl i selve filmstrimlen ville have været en bedre anvendelse end brugen af alt det løse krudt, der figurerer i handlingen", "10 Min. Farcesjov, Resten graa Kedsommelighed" og "Det løseste krudt", lød det.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024