Nordhavets Mænd (1939)

  Efter et skibsforlis i Nordhavet kæmper to overlevende mænd sig over den grønlandske is og bliver undervejs alvorligt uvenner.


  STIFT ISDRAMA

  Hæderlig omend ualmindeligt kejtet vildmarksfilm, et blandt meget få seriøse indspark i 30’ernes danske filmproduktion.

  Højspændt
  Det er en film, der på mange måder har potentialet til at brænde igennem og forme en reel spændingskurve ud af sit højspændte drama.

  Teatralsk & svingende
  Men filmen er alt for teatralsk og kvalitetsmæssigt svingende til, at det nordlige drama på liv og død bliver andet end sporadisk medrivende.
   

  Håb om overlevelse

  Efter et møde med isen synker et fuldt bemandet skib i havet ved Østgrønlands kyst. Kun den blinde passager Sigurd og vennen Lorens overlever sammen med et par slædehunde, og nu begiver de sig ud på isen i håbet om at overleve.

  Tiltagende fjendskab
  Det skal dog vise sig, at den største udfordring bliver at holde hinanden ud. En tiltagende hård tone udvikler sig til et decideret fjendskab, der ender i et drab i selvforsvar, inden tilbagekomsten til civilisationen i sidste øjeblik. Altså et mere end højspændt drama og på mange måder en fortsættelse af det nordlige tema, der var populært i 30’ernes danske film, særligt i tre film af George Schnéevoigt.

  Smukke billeder
  I Lau Lauritzens iscenesættelse former der sig da også en del oprigtigt smukke og medrivende scener ud af den ganske nydelige on location-fotografering.

  Troværdig ødemark
  Det er helt væsentligt for filmens gennemslagskraft, at scenerne i ødemarken ikke er optaget i et studie (selvom lyden tydeligvis er!) - på denne autenticitet henter "Nordhavets mænd" sine point.

  Filmen var den første, som Lau Lauritzen instruerede uden en co-instruktør, og han spiller desuden den ene hovedrolle, som den pæne dreng Sigurd, hvis forhold til den despotiske far er mere end anspændt.

  Overspil
  Lauritzens spil er temmelig stift; bedst fungerer det i scenerne uden tale. I den anden hovedrolle overspiller en ung Poul Reichhardt det meste af tiden. Det er sjældent, at han bringer sig selv bare ned i nærheden af kogepunktet i en hæsblæsende præstation.
   

  Eklatant usympatisk

  Johannes Meyers eklatant usympatiske far til Sigurd bibringer en række ufrivilligt komiske scener, teatralske som var de sømmet fast til handlingen. Med tidstypisk svulstig filmmusik for fuldt orkester af Peter Deutsch.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1939, Danmark, Drama, 101 min.

  Dansk titel: Nordhavets Mænd
  Instr: Lau Lauritzen Prod: Henning Karmark Manus: Peter Tutein Foto: Karl Andersson, Poul Eibye, Leo Hansen Klip: Marie Ejlersen Mus: Peter Deutsch