Zapelji me (2013)

  19-årige Luka har aldrig rigtig været elsket af nogen. Hele hans opvækst har han tilbragt på institution. Ude i de virkelige liv er det (også) svært at finde et ståsted.


  VELMENT SLOVENSK DRAMA

  Dette velmente slovenske drama maler nok fanden (og patos) lige tykt nok på væggen i sin beskrivelse af 19-årige Lukas kvaler med tilværelsen. Men "Seduce Me" rummer et nærvær og en potentielt universalæggende seksuel energi, der alligevel kan vække interessen hos mange.

   

  Prøver kræfter med det virkelige liv

  19-årige Luka skal for første gang rigtig prøve kræfter med det virkelige liv. Efter at have tilbragt det meste af sin barn- og ungdom på institution, er han nu ude, har fået egen lejlighed og arbejde på et slagteri. Det er her, han møder den lidt ældre Ajda, der emmer af bollelyst... for nu at sige det ligeud. Her er Luka lidt mere tilbageholdende, for han vil gerne have sig selv med i sine handlinger.

   

  Nok at tage fat på...

  Som sårbar og "ny i gamet" er Luka et nemt offer for de gamle rotter på arbejde, og de roder ham ud i noget snavs, der kan komme til at koste ham dyrt, hvis ikke han holder hovedet koldt. Samtidig forsøger Luka at tage et opgør med sin (kæderygende, badekåbeklædte, evigt tv-kiggende og på alle måder ikke-elskende) mor, og snart kommer det frem, at hans far alligevel ikke er død. Altså: Nok at tage fat på for unge Luka.

   

  Alt falder ikke lige elegant

  Alle de noget overfortalte og -forklarede plotelementer falder ikke lige elegant, men "Seduce Me" fanger trods alt noget af smerten og håbløsheden i at være uønsket barn – særligt i hovedrollespiller Janko Mandics fine spil. Og så hjælper det gevaldigt på autenticiteten, at næsten hele filmen er fritaget for underlægningsmusik, så sanserne ikke bebyrdes med forudprogrammerede holdninger.

   

  Har ikke helt hold i virkeligheden

  Det konstateres, at både filmens titel og mere generelle salgstekst ikke har hold i virkeligheden (/fiktionen). "Seduce Me" indeholder ikke, som beskrevet, scener (mere end 1½), hvor de to unge har sex nærmest hér, dér og allevegne. Om det mest er skuffende eller befriende, må være op til den enkelte tilskuer at vurdere.   Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, Slovenien, Drama, Teenagere, 83 min.

  Dansk titel: Seduce Me
  Instr: Marko Santic Prod: Tanja Princic Manus: Marko Santic Foto: Marko Kocevar Klip: Jurij Moskon Mus: Davor Herceg
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation