The Rear Gunner (1943)

  Da en ung flymekaniker viser sublime skydeevner, bliver han del af militæret og snart også krigshelt!


  SKARPE KRIGSSKUD

  En ung Burgess Meredith kan her opleves i en 2. verdenskrigs-samtidig oplysningsfilm, der samtidig må kendetegnes som militær-propaganda. Meredith er den unge Pee Wee Williams, der er løbet sur i sin tjans som flymekaniker.

   

  100 % ved lerduerne

  Derfor er det et mirakel, at der er magthavende militærfolk til stede, der spotter Williams' enestående evner med en riffel. 100 % ved lerduerne bør kunne omsættes til noget godt i en tjans som "Rear Gunner" i et kampfly (med ingen ringere end Ronald Reagan ved roret!).

   

  Kammerater for livet

  Men først skal Williams gennem en omfattende træning. Her møder han kammerater for livet, og det er også nogle af dem, han kan redde – samt nationen! – da rear gunner-evnerne skal testes i virkelig kamp.

   

  Effektiv i sine hverveevner

  Ligesom den Oscar-nominerede farve-kortfilm The Tanks Are Coming (1941) er "The Rear Gunner" ret så effektiv i sine hverveevner. Ingen tvivl om, at Williams' øre-til-øre-smilende lynkarriere har givet en række af samtidens unge mænd blod på militærtanden.

   

  Udtalt propagandistisk

  Med sin inddragelse af krigssamtidens helt autentiske materiel står kortfilmen knivskarpt, og så leves der bedre med den udtalt propagandistiske fortællerstemme, hvor Knox Manning tordner militærets storhed fra ende til anden.  Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1943, USA, Krig, Krigsdrama, Fly på film, Propaganda, 26 min.

  Dansk titel: The Rear Gunner
  Instr: Ray Enright Prod: Gordon Hollingshead Manus: Edwin Gilbert Foto: Ted D. McCord; James Van Trees Klip: Louis Hesse