I Spit on Your Grave (1978)

  Da en kvinde lejer et hus ved en sø for at skrive, trænges hun snart op i en krog af fire voldtægtsmænd. Da hun kommer til sig selv, er hævnen sød.


  SURSØD HÆVN

  Sammenhængende film:

  I Spit on Your Grave (1978)

  I Spit on Your Grave (2010)

   

  Først lanceredes denne rape/revenge-thriller med titlen "Day of the Woman", hvilket gav en lunken omsætning. Dét ændrede sig, da titlen i anden ombæring blev "I Spit on Your Grave" (selvom der ikke er nogen hverken spytte- eller gravstedsscener undervejs.)

   

  Voldsomt tema

  Til gengæld rummer thrilleren et utal af ubehagelige scener, der helt sikkert vil frastøde rigtig mange – bl.a. fordi det voldsomme tema af nogen (fejlagtigt) vil opleves som misogynt. Der var i hvert flere af samtidens anmeldere, der var dybt forargede. Men tvært imod vidner evnen til at grave sig dybt ned i materien af et bestialsk overgreb om en vilje til at sætte dybdefokus på et tabuiseret emne.

   

  Hverdagen terroriseres

  Den unge forfatter Jennifer har netop lejet et smukt beliggende hus ved en skovsø. Her vil hun henover sommeren skrive på sin debutroman. Men der går ikke lang tid, før idyllen brydes. Fire mænd i en motorbåd, der tidligere har bemærket hende på en lokal tankstation, begynder at terrorisere hendes hverdag.

   

  Trængt op i en krog

  Inden længe har de trængt hende op i en krog i det fri. Splitternøgen og uden mulighed for at forsvare sig, er hun tvunget til at lægge krop og psyke til en voldtægt (til dato ganske givet filmhistoriens længste voldtægtsekvens på over 25 min!)

   

  Blodigt hævntogt

  Men mændene begår en dumhed, da de efter endt ugerning regner Jennifer for død. Da hun kommer til hægterne, udtænker Jennifer således et hævntogt, der ikke lader nogen blodig sten uvendt.

   

  Knivskarpt og ætsende

  Den visuelle stil indfanger naturen i smukke, uomsvøbte billeder og i det tilsvarende diminutive lyddesign, hvor reallyden er i fokus og helt igennem fritaget for underlægningsmusik, står virkeligheden knivskapt og ætsende.

   

  Ingen formildende omstændigheder

  Nøgenheden i indpakningen gør nøgenheden i den rå virkelighed for Jennifer så meget desto mere iknæsænkende: Her er ingen formildende eller fordrejende omstændigheder – filmen møder stort set sit måbende publikum 1:1.

   

  Modigt og spektakulært

  Det er hårdt at sidde igennem, men også både modigt og spektakulært. Sjældent har en lavbudgets-thriller med stort set helt igennem ukendte skuespillere sat så stort og uafrysteligt et aftryk.  Anmeldt i 2024 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1978, USA, Thriller, Gyser, Drama, Skibe på film, 101 min.

  Dansk titel: Day of the Woman
  Instr: Meir Zarchi Prod: Meir Zarchi, Joseph Zbeda Manus: Meir Zarchi Foto: Nuri Habib Klip: Meir Zarchi
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation