We Will Not Fade Away (2023)

    Fem ukrainske teenagere har krigen som et hverdagsvilkår. Men en dag får de en invitation, der bringer dem helt til Himalaya.


    VISUELT SMUK BITTERSØDME

    Med interessante og begavet udnyttede locations, en betagende visuel og lydmæssig ro i fortællestilen og et nærvær, der giver teenageprotagonisterne liv og farve, er denne ukrainske antikrigsdokumentar på mange måder en hyldest til friheden fra et coming of age-perspektiv.

     

    En ungdom præget af krig

    Andriy, Illia, Lera, Liza og Ruslan voksede op i amtet Luhansk i det østlige Ukraine, der siden 2014 har været præget af en rystende krig. Krigen er blevet en del af hverdagen: Lydene fra fronten i det fjerne er efterhånden blevet almindelige på linje med hønsenes gokken. For teenagerne er dette et grundvilkår, men så får de en yderst positiv overraskelse...

     

    Fra slemt til værre, men...

    Den velhavende opdagelsesrejsende Valentin Sherbachov tilbyder de fem at tage med på en ekspedition til Himalaya, og mens situationen i Luhansk går fra slem til værre, forbereder de sig på deres livs største eventyr. Kontrasterne er store fra et krigshærget udkants-Ukraine til verdens højeste bjergkæde, men billederne er egentlig smukke hele vejen igennem.

     

    Visuelt smuk bittersødme

    ”We Will Not Fade Away” foregår før Ruslands invasion i 2022, og instruktør Alisa Kovalenko, der meldte sig som soldat i det ukrainske forsvar, klippede filmen, mens hun var hjemme fra fronten. Dette er en bittersød og visuelt smuk coming-of-age-dokumentar om en ungdom, hvis formative år er præget af vor tids afgørende europæiske konflikt.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2023, Ukraine, Dokumentar, Teenagere, Coming of Age, Bjerge på film, 100 min.

    Dansk titel: We Will Not Fade Away
    Instr: Alisa Kovalenko Prod: Valery Kalmykov, Yana Kalmykova, Alex Kobelev Manus: Alisa Kovalenko Foto: Alisa Kovalenko, Serhiy Stetsenko Klip: Marina Maykovskaya
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - Crystal Bear-nominering
    • BERLIN-N - Documentary Award-nominering