Basejumper (2013)

  En ung soldat med afghanske krigstraumer kaster sig frygtløst ud fra alverdens høje klipper og bygninger, til stor fortrydelse for familien derhjemme.


  DYBT AT FALDE

  Dennis har være i kamp som soldat i Afghanistan. Det er ikke den samme dreng, der vender hjem til Danmark. Det siger alle hans kære med grøde i stemmen.
   

  Ultimativ adrenalin

  Dennis er nu determineret basejumper, en ekstremsport med ultimativ adrenalin, hvor man frygtløst kaster sig ud fra farlige højder og falder lodret mod jorden, kun for så sent som muligt at folde en lille faldskærm ud.

  Misbrug
  Det kræver ikke det udvidede psykologiske brevkursus at gennemskue, hvad det er for mekanismer, der har drevet Dennis ud i et regulært misbrug af basejumping.

  Det glade vanvid
  Krigstraumerne og den manglende forståelse på hjemmefronten har gjort ham ensom. Han har en skal så hård som stål: ikke alene pumper han flittigt jern hos sin reservefar, der også er ejer af det lokale fitnesscenter; hans fokus på sporten grænser til det glade vanvid.

  Fotrængninger
  For der er tale om indlysende fortrængningsmekanismer i et tydeligt råb på opmærksomhed - et råb, der ikke bliver hørt, før hans gamle og gennem-sønderjyske far træder uventet i karakter.

  Relevant perspektiv
  "Basejumper" har virkelig et relevant og tankevækkende perspektiv: de mange unge soldater der vender hjem fra brutal krig til uforstående netværk - eller manglen på samme.
   

  Ufiltreret ærlighed

  Og i portrættet af Dennis formidles en barsk og stærkt bevægende ufiltreret ærlighed. Som da han benhårdt tager konsekvensen af sin kærestes bekymringer i forhold til hans sport og pakker sine ting i et kontant brud.

  Lyn i øjnene
  Der lyner i den unge soldats øjne en frustration og en smerte over ikke at kunne komme af med de indre dæmoner. Og måske bedre end i nogen anden dokumentar om posttraumatiserede soldater indkapsles og tydeliggøres ensomhedens fortiende psykologi.
   

  En rørende åbning

  Dokumentaren udvikler sig mod en rørende åbning. Dennis' far beslutter sig for at tage alene til Italien for at se sønnen springe ud fra en klippe under verdensmesterskaberne i basejumping.

  Jordforbindelse
  Skildringen af hvordan far og søn nærmer sig hinanden i en nødvendig opblødning giver alligevel en anelse håb om, at Dennis igen skal kunne finde jordforbindelsen i tilværelsen. Holdt i en enkel og ukrukket fortællestil bevarer "Basejumper" i hvert fald formidlingsmæssigt jordforbindelsen, fint indrammet af de mange svimlende farlige frie fald, filmet med Dennis' hjelmkamera.  Anmeldt i 2013 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2013, Danmark, Dokumentar, Sport, 59 min.

  Dansk titel: Basejumper
  Instr: Nikolaj Viborg Prod: Christian Sønderby Jepsen, Ane Mandrup Foto: Nikolaj Viborg Klip: Nikolaj Viborg
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation