Matchstick Men (2003)

    En storfusker med svære fobier og tvangshandlinger må sadle om, da hans ukendte teenagedatter pludselig dukker op.


    VIDUNDERLIG SKÆVHED

    Den altid ekstremt produktive producer og instruktør, Ridley Scott, præsterer her en komedie, der kan meget mere, end det måske lige forventes. "Matchstick Men" byder nemlig på skøn timing i en uforudsigelig bittersødme, der samtidig får det bedste frem i Nicolas Cage.

     

    Storfusker med OCD

    Cage er storfuskeren Roy Waller, der sammen med makkeren Frank lever fedt af at narre små og store fisk i det amerikanske samfund. Men Roy har en udfordring i sin agorafobi, der kaster svære tvangshandlinger af sig.

     

    Hysterisk pinligt rent

    Hans hjem er hysterisk pinligt rent, han skal altid åbne og lukke døre tre gange, mens han siger 1-2-3 højt for sig selv. For bare at nævne nogle af hans udfordringer. Men så viser det sig pludselig, at han har en 14-årig datter – og så kan det nok være, Roy bliver udfordret – på mange niveauer.

     

    Ubønhørligt fresh

    Tempoet er fyrigt, klipningen hektisk og fortællestilen ubønhørligt fresh. Men for engangs skyld hæmmer det ikke, fordi timingen simpelthen er ramt til perfektion i både fortælling og skuespil.

     

    Selvhysterisk toppræstation

    Så betyder det knap så meget, at filmen er overplastret med 20+ popsange samt Hans Zimmers originalmusik. Styrken ligger i Cages elegant selvhysteriske toppræstation, der virker befordrende for flere af birollerne, herundet ikke mindst Alison Lohman som 14-årige Angela.



    Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024