The Burning (1981)

  Teenagere i en idyllisk sommerlejr får langt mere, end de har bedt om, da en hævntørstig, skamferet mand hærger området.


  LILLE TEENAGER, HVAD NU?

  Næppe helt uden inspiration fra succes-sommerlejr-gyseren fra året før Friday the 13th (1980), skrev og producerede ingen ringere end Harvey Weinstein denne ret vellykkede udkantsgyser om en gruppe teenagere, der får langt mere, end de har bedt om på det idylliske lejrophold.

   

  Bundløs hævntørst

  År forinden plantedes nemlig i stedets opsynsmand en bundløs hævntørst, efter at en gruppe teens gjorde sig indirekte skyldige i, at han forbrændte til ukendelighed og nu render fuldstændig skamferet rundt. Det skal der nu bødes for!

   

  Høj production value

  "The Burning" har meget høj production value for sit beskedne budget, og trods de åbenlyse klichéer – eller måske netop på grund af dem – lykkes gyseren temmelig forbilledligt med at opbygge og afvikle saft, kraft og spændingskurve, så teenage-sveden pibler.

   

  Smæk for skillingen

  Og det er ikke kun takket være de uundgåelige hvem-lurer-i-busken-gys (denne gang er morderen udstyret med en hækkesaks, der penetrerer kød, som var det smør!), at filmen giver smæk for skillingen. Også skildringerne af de sexlystne teenagedrenge, der bliver ved og ved med at presse pigerne, til de – måske – får en tur på naturens egen skibsbriks, er underfundigt troværdigt og bittersødt serveret.

   

  Både vulgært og subtilt

  De temmelig universelt lejrskole-genkendelige locations er både vulgært og subtilt udnyttet, når hardcore jagt- og mordsekvenser møder dikkedik- og flirtesekvenser, og det understøtter filmens succes med at inddrage lige dele B-gys og "erindringsbio".

   

  På spring i busken

  Helt forventeligt er musikken en aggressiv (med/mod)spiller: Hver gang, morderen står klar i busken, spidser tonerne til. Flere senere stjerner kan her opleves i helt tidlige roller, blandt andre Holly Hunter og Fisher Stevens.  Anmeldt i 2023 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1981, USA, Gyser, Thriller, Teenagere, 91 min.

  Dansk titel: Lejrbålet
  Instr: Tony Maylam Prod: Harvey Weinstein Manus: Peter Lawrence, Bob Weinstein Baseret på: historie af Harvey Weinstein og Tony Maylam Foto: Harvey Harrison Klip: Jack Sholder Mus: Rick Wakeman