Cleaner (2007)

  En ekspert i rengøring efter mord havner midt i et omfattende netværk af politikorruption, da hans rengøring efter endnu en ugerning viser sig at være bestilt illegalt.


  LET OPVREDET

  Finske Renny Harlin, Hollywood-ekspert i actiongenren, serverer her en let opvredet actionthriller, hvor politikorruptionsklichéerne stortrives. Tom Cutler er ekspert i at gøre rent på gerningssteder og har således tørret blod og kropsvæv op efter talrige mord næsten uden at blinke.

  Håret i postkassen
  Efter at have fjernet resterne af et offer fra en hvid lædersofa, erfarer Cutler dog til sin rædsel, at jobbet har været bestilt af gustne kræfter, der bare vil have slettet sporene, og rengøringsassistenten står nu med sin let opvredne klud og håret i postkassen.

  Vinder terræn
  Der er reelt ikke meget gods i det idéfattige plot, men filmen vinder alligevel en del terræn på sit portræt af far og teenagedatter, der forsøger at finde hinanden efter morens død. Herudover forføres man af filmens mange elegante detaljer, hvor der stilles skarpt på nærved makroplan: En kop kaffe i en automat, en nøgle i en lås, hænder, der bliver grundigt vasket.

  Kunstnerisk raffinement
  Harlin former her et kunstnerisk raffinement, der bryder med den uintelligent forudsigelige spændingskurve, hvor selv venner bliver fjender efter en velkendt fastfrosset skabelon.

  Overdramatiseret lydbillede
  De nævnte visuelle detaljer ledsages desværre af en overdramatiseret lydside, ligesom Richard Gibbs' flade filmmusik får alt for meget opmærksomhed filmen igennem. Samuel L. Jackson passer pænt i hovedrollen, men ligesom Ed Harris i en anden væsentlig rolle, er der meget lidt kød at gnave på.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2007, USA, Thriller, Krimi, Mystik, Teenagere, 88 min.

  Dansk titel: Cleaner
  Instr: Renny Harlin Prod: Michael P. Flannigan, Steve Golin, Lati Grobman, Samuel L. Jackson Manus: Matthew Aldrich Foto: Scott Kevan Klip: Brian Berdan Mus: Richard Gibbs