The Hypnotist (1957)

    En pilot lider angiveligt at mentale "fantom-smerter" efter et styrt og kommer i kløerne på en psykiater. Men denne har skumle hensigter.


    PSYKIATER I URENT TRAV

    Man skal ikke stole på alle og enhver, og da slet ikke sin psykiater! Det må piloten Valentine Neal erfare på egen krop og psyke, da han efter et alvorligt flystyrt, der næsten kostede ham livet, kommer i kløerne på den aldrende psykiater, Dr. Pelham.

     

    Urent trav

    Pelham hævder, at Neals smerter er mentale og på sæt og vis indbildte. Men hvad Neal ikke ved, er, at Pelham har sat vand over til urent trav: Han vil nemlig gerne have fingre i Neals henrivende forlovede – samtidig med at hans matrone af en roman-bestseller-ekskone gerne skal skaffes af vejen... og her kan hypnose af Neal komme ind i billedet...

     

    Lidt tørt serveret

    "The Hypnotist", der på dansk fik den ætsende titel "Øjne, der dræber", er en lidt tørt serveret britisk psykiater-krimi. Men den underliggende primale sygdoms- og frygt-tematik krydret med iskoldt begærs-kynisme, forhindrer alligevel B-filmen fra at kæntre. Det hele er lidt stift og teatralsk præsenteret, og der er langt imellem egentlige overraskelser i både plot, spil og teknisk afvikling.

     

    Urklassisk genreformidling

    Forsøgt lidt Hitchcock'sk sort/hvidt æstetiseret og med klassisk opskruet musik ved enhver given "nu sker der noget vildt"-lejlighed, lægger "The Hypnotist" op til urklassisk genreformidling, men altså i flere henseender temmelig ubehjælpsomt.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1957, Krimi, Thriller, 73 min.

    Dansk titel: Øjne, der dræber
    Instr: Montgomery Tully Prod: Alec C. Snowden Manus: Montgomery Tully Baseret på: skuespil af Falkland L. Cary Foto: Phil Grindrod Klip: Geoffrey Muller Mus: Trevor Duncan
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation