Adam Ondra: Pushing the Limit (2022)

    Den tjekkiske klatrer, Adam Ondra, forbereder sig indædt på OL i 2020. Vi følger hans træning i bjerge og på klatrevægge.


    KRØLTOP TIL BJERGTOPS

    Endnu en blandt efterhånden mange dokumentarer (Everest (1998), Meru (2015), The Alpinist (2021)), der følger professionelle klatrere – eller bjergbestigere – på tæt hold: Deres passion, deres kompromisløshed, træning og som regel også lidt privatliv og kæresteri ind over.

     

    Velkendt formel

    Det er samme formel, som "Adam Ondra"-portrættet tager udgangspunkt i, dog er fortegnet denne gang tjekkisk, hvor mange af de andre bjergbestiger-hits hidtil har været med amerikansk fortegn.

     

    Universel fascination

    Fascinationen af de ofte frygtløse klatrere er universel: Under dem er et frit fald på ofte mange hundrede meter, hvis ikke kilometer, og det giver sug i maven og prikken under fødderne. Men hér skal vi hverken friklatre (uden reb) eller for alvor ud i den vilde natur. Fokus er mere på den præsterende Ondra, der forbereder sig på OL i 2020 og således er gået i total træningstilstand, hvor musklerne aldrig finder hvile.

     

    Trofast følgesvend

    Der er ganske vist en serie smukke billeder af den vilde naturs egne stigninger, men endnu flere af klatrevægge, hvor kæresten – der snart skal blive krøltoppen Ondras viv – trofast følger hans ind- og udviklinger fra gulvet. Hun er selv professionel klatrer, men har opgivet sin egen karriere for at hellige sig mandens, hvilket hun tåreknibende proklamerer i et af de mange interview-indslag.

     

    Determineret superstønner

    Ondra er determineret, og selvsikkerheden emmer bestemt kameralinserne til. Således er han også superstønner, så det gjalder i bjerg, dal og træningshal, hver gang musklerne spændes. Lidt et sindbillede på hans personlighed, der kommer tydeligt, men også en anelse dominerende til udtryk i dokumentaren.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2022, Tjekkiet, Dokumentar, Biografi, Sport, Bjerge på film, 77 min.

    Dansk titel: Adam Ondra: Posunout hranice
    Instr: Jan Simánek, Petr Záruba Prod: Sebastiano Luca Insinga, Alice Tabery Foto: Jan Šimánek, Petr Záruba
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation